Hlavní obsah

Kolem viníků zatopení metra se stahuje smyčka

Novinky, Pavel Blažek, Petr Janiš
PRAHA

Vyšetřování příčin i viníků zatopení pražského metra povodní v srpnu 2002 se blíží ke konci. Pražský primátor Pavel Bém (ODS) dokonce TV Nova řekl, že je nejméně u dvou lidí přesvědčen o jejich osobní odpovědnosti. Bém na otázku Práva, jak to už může vědět, když neexistují oficiální závěry šetření, odpověděl, že informace shromažďuje průběžně.

Foto: Petr Hejna

Kreuzenstein

Článek

"Byl by to špatný primátor, kdyby se nenechal informovat o průběhu vyšetřování. Existují v zásadě tři komise. Informace vyhodnocuji, jak přicházejí. Opakuji: Buďte trpěliví a nechte se překvapit," reagoval Bém.

Primátor přitom již dříve naznačil, že by za zatopení metra měly padat hlavy v pražském dopravním podniku. Vyplývá to i z přepisů dubnových jednání komise, jíž předsedá František Laudát. Právu je poskytl jeden z jejích členů.

Na vině zřejmě ředitel metra

Podle vyšetřování Laudátovy komise, jejíž závěrečná zpráva nemá obsahovat jména, jen funkce, zřejmě spadne hlavní díl odpovědnosti za nepořádky a chybná rozhodnutí v době povodně na vrub ředitele metra a šéfa služby ochranného systému metra. Těmi jsou Ladislav Houdek a Jiří Svoboda.

Rovněž výpisy z komunikace městského krizového štábu s generálním ředitelem dopravního podniku Milanem Houfkem i se státním podnikem Povodí Vltavy mají svědčit o nedostatcích. Kdo je ale odskáče? Proslýchá se, že to zřejmě nebude ani Houfek, ani povodňový primátor Igor Němec (ODS), ale někdo z magistrátu a možná i z Povodí.

"První, kdo musí být informován, je primátor. Nebudu vaše informace nijak komentovat," řekl Právu Laudát, který Bémovi v pátek odpoledne předal předběžnou závěrečnou zprávu. Laudát se odmítl vyjádřit k informacím, podle nichž komise nemohla odvést dokonalou práci, protože se z archivů záhadně ztratily stavební deníky, záznamy o kolaudacích a kontrolách v metru.

Komise pracovala pod nátlakem

"Podepsali jsme závazek mlčenlivosti. Dovolím si jen říci, že informace Práva pocházejí z dobře informovaných zdrojů," poznamenal člen komise a pražský zastupitel Marián Hošek (KDU-ČSL).

Ale i Hošek se odmítl vyjádřit k informacím Práva, podle nichž byli členové Laudátovy komise v průběhu vyšetřování vystaveni politickému nátlaku vedení dopravního podniku a těch pražských zastupitelů, kteří by jako členové představenstva a dozorčí rady dopravního podniku mohli být voláni k odpovědnosti za nepořádky v metru a ztrátu dokumentů. "To nebudu potvrzovat, ale ani vyvracet," poznamenal Hošek.

Státní zástupce bude zprávu studovat

Státní zástupce Drahomír Dráb uvedl, že jako dozorový zástupce policejního vyšetřování příčin zatopení metra bude zprávu Laudátovy komise studovat. "Cílem vyhodnocení bude zjistit, nakolik je tato zpráva využitelná pro trestní vyšetřování," konstatoval Dráb.

Bém se neobává, že městská rada a vedení dopravního podniku budou v rozhodování o vinících zatopení metra rychlejší než policie. "Trestní odpovědnost nepatří mezi kompetence města," uvedl Bém. Podle něj je pro hlavní pražskou radnici vlastně vedlejší, jestli policie někomu sdělí obvinění. Přesto se mají analyzovat výstupy všech tří šetření - dopravního podniku, Laudátovy komise a policie. "Analýzu, která vzejde ze zpráv všech tří komisí, nepochybně dáme veřejnosti k dispozici," shrnul Bém.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám