Hlavní obsah

Kolem TOP 09 vzniká Fórum Karla Schwarzenberga

Právo, Oldřich Danda

Nechuť k politickým stranám, naštvanost na vládu i politická řež na pravici, v níž teď podle preferencí vítězí TOP 09 nad ODS, stojí za plánem Karla Schwarzenberga vytvořit kolem své strany „satelitní“ sdružení zvané zatím Fórum Karla Schwarzenberga.

Foto: Milan Malíček, Právo

Karel Schwarzenberg

Článek

To by bylo jen částečně spojeno s TOP 09, které ministr zahraničí stále šéfuje a má ji i vést do voleb 2014. Výhledově by mohli členové volnějšího sdružení např. kandidovat do zastupitelstev či parlamentu.

Podle politologů by to TOP 09 mohlo pomoci i v soupeření na pravici s ODS.

„Politické strany si tak bezvadně pokazily pověst, že vstoupit do politické strany, rovná se vstoupit do podezřelého nočního podniku. Lidé proto hledají prostor mimo politické strany,“ řekl Právu Schwarzenberg.

Fórum by mělo za pomoci nestraníků přilákat lidi zpět k politice a hlavně zužitkovat podporu, které se Schwarzenbergovi dostalo v prezidentské kampani.

Při ní ho ve druhém kole podpořilo 45 procent zúčastněných voličů. „To se nemá nechat ležet ladem, protože naše republika potřebuje angažovaných lidí,“ řekl Schwarzenberg.

Celebrity to nezachrání

Toho podporovala řada herců, režisérů, umělců a vědců. Fórum by podle něj mělo být ale hlavně o obyčejných lidech. „Já nejsem podporovatel toho, aby byli všude prominenti nebo celebrity, o to vůbec nejde,“ řekl Právu na dotaz, které známé osobnosti mu pomohou fórum propagovat.

Do jisté míry se tak opakuje scénář, který před třemi lety katapultoval do Sněmovny TOP 09 ve spojení se Starosty a nezávislými. Právě starostové, kteří požívají mezi voliči vyšší důvěry než politici v nejvyšších patrech, tehdy vnesli do kampaně nové tváře i nová témata.

V českém prostředí přesto půjde o unikát. Celá stranická scéna zakouší personální vyprahlost a ve volbách do Senátu a na místní úrovni často vyhrávají nezávislé osobnosti. Strany proto již delší dobu bijí na poplach a snaží se je lanařit. Kolem každé strany existují různé think-thanky či vzdělávací instituce, ale sdružení vytvořené kolem jednoho politika zatím ještě nevzniklo.

V budoucnosti by se tak pro TOP 09 mohl vytvořit personální rezervoár. „Může být, že v budoucnosti budou moci kandidovat jako nezávislí, když nebudou chtít jít za topku či za starosty, ale hlavně se naučí diskutovat a taky zjistí, o co v politice jde,“ vysvětlil Schwarzenberg.

Politolog Jan Bureš Schwarzenbergův pokus vnímá jako pokus personálně posílit stranu v boji s ODS o prvenství na pravici. „TOP 09 má docela slušné šance být silnější než ODS a převzít roli hlavní pravicové strany. Je si ale vědoma, že její základna je zatím velmi úzká. Vznikla z centra a má nejen v regionech málo politiků,“ řekl Právu.

TOP 09 získává v průzkumech, které proběhly od prezidentských voleb, nad ODS navrch. Např. podle agentury STEM by TOP 09 dostala 14,2 procenta hlasů a ODS jen 11,6 procent.

Podle Bureše by TOP 09 mohla díky novému sdružení více prodiskutovat program, který je podle něj dost povrchní. „Přece jenom v TOP 09 zatím žádné významnější debaty o programu nikdy neproběhly,“ podotkl.

Cílem je spojení s podporovateli

Na vytvoření občanského sdružení pilně pracuje od voleb Schwarzenbergův volební tým a místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

„Cílem je, aby Karel Schwarzenberg byl dál ve spojení se svými podporovateli. Také chceme vytvořit prostor pro diskusi pro skupiny lidí, kteří budou zastávat i jiné názory,“ řekla Právu. Dodala, že podněty, které z fóra vzejdou, chtějí uplatňovat v exekutivě či legislativě. Podle ní zatím neřešili, kde budou sídlit a jak budou sdružení financovat.

Částečně přispěje TOP 09. „Samozřejmě, že na tom bude TOP 09 a Starostové spolupracovat organizačně, personálně a finančně, ale nebude to v rámci stranických struktur,“ řekl Právu místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám