Hlavní obsah

Kolem Kozmic na Opavsku už běhají divocí koně

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třináct mladých polodivokých hřebců vypustili v pátek v areálu Kozmických luk na Opavsku zástupci firmy Semix Pluso, která zde už několik let ve zdejší mokřadní oblasti buduje přírodní rezervaci. Oblast o rozloze 63 hektarů byla v minulých týdnech obehnána elektrickým ohradníkem, aby koně neutekli a neskončili pod koly aut. Od příštího roku zde bude dokonce po vzoru středočeských Milovic založen i chov.

Foto: Aleš Honus, Právo

Do Kozmic v pátek přivezli prvních třináct divokých koní.

Článek

„Koně jsme zatím vypustili do provizorní ohrady, aby se mohli aklimatizovat, ale během několika dní, maximálně týdnů, je vpustíme do rezervace, kde se již budou moci volně pohybovat,“ řekl jednatel firmy Semix Pluxo Kamil Lisal.

Firma v minulých letech skoupila zdejší mokřadní areál a postupně mu vrací původní charakter. Díky dotacím zde vybudovala několik tůní a jezírek s ostrovy a také valy sloužící jako zimoviště pro obojživelníky. Na okraji areálu také postavila rozhlednu, odkud mohou lidé ptáky a další živočichy pozorovat, a nyní zde bude chovat i koně.

Foto: Aleš Honus, Právo

Velké chovy jsou známy například z jižní Francie.

Na vybudování ohradníků a přístřešku pro koně poskytl Moravskoslezský kraj dotaci 800 tisíc korun, dalších více než 200 tisíc dodala firma ze svých zdrojů.

Koně mají lokalitě pomoci vrátit přirozený charakter.

„Problémy s ošetřováním složitého mokřadního terénu nás vedly k úvahám, jak areál udržovat přirozeným způsobem. Padla volba na koně, se kterými mají několikaletou pozitivní zkušenost v Milovicích. Zvířata budou spásat nežádoucí tvrdé traviny, například třtinu křovištní, a budou tak mimo jiné vytvářet mikrostanoviště pro malé živočichy jako jsou obojživelníci nebo ptáci, kterým nerovnoměrně spasený porost skýtá ideální útočiště,“ dodal Lisal.

Foto: Aleš Honus, Právo

Do Kozmic v pátek přivezli prvních třináct divokých koní, od příštího roku zde chtějí založit i chov.

Rozlehlá oblast, kde se budou koně pohybovat, je z jihu ohraničená cyklostezkou a z dalších stran pak obecní zástavbou, případně silnicí a lesem. Celá je obehnána ohradníkem a je i částečně průchozí. Na místě ale jsou umístěny informativní cedule, které nabádají lidi k ohleduplnosti.

„Přece jen jde o velká zvířata, která mají své instinkty, takže lidé by se měli chovat velmi obezřetně. Největší obavu máme z toho, že se lidé budou pokoušet koně krmit. To by jim mohlo způsobit i vážnější zdravotní problémy,“ řekl Lisal. Věří ale, že lidé ocení přínos projektu a problémy nebudou. „Neděláme to pro sebe, ale právě pro lidi,“ dodal Lisal.

První chov divokých koní začala před několika lety v českých Milovicích provozovat nezisková společnost. Velké chovy jsou známy například z jižní Francie.  Aby ale koně chovala soukromá firma, je výjimečná záležitost i v evropském měřítku.

Potravinářská společnost Semix Pluso vyrábí například směsí pro pekaře, cukráře a mlékaře a je největším zpracovatelem máku v České republice. Projekt, který realizuje na Kozmických loukách, je ovšem z podstaty neziskový a firma se jím hlasitě hlásí k ideji tzv. společenské odpovědnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám