Hlavní obsah

Kolem Drahoše už krouží první sponzoři

Právo, Šárka Mrázová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se bývalý předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš (68) rozhodne kandidovat na prezidenta republiky, může mít za sebou silné sponzory. Podle zjištění Práva už s ním neformálně jednal podnikatel a mecenáš vědy Libor Winkler. Ten byl i jedním z největších sponzorů Karla Schwarzenberga, protikandidáta Miloše Zemana při volbě v roce 2013.

Foto: Právo

Jiří Drahoš, bývalý předseda Akademie věd

Článek

„Pan Drahoš je člověk, který je známý, a samozřejmě je mi blízká i jeho životní dráha,“ řekl Právu Winkler, který je předsedou představenstva finanční skupiny RSJ. Sám však prý ještě vyčkává, až se okruh kandidátů uzavře a Drahoš kandidaturu oficiálně oznámí. K tomu by mohlo dojít do konce tohoto týdne.

Páteční MF Dnes uvedla, že jedním z podporovatelů by mohl být také miliardář a majitel firmy Jablotron Dalibor Dědek. Ten deníku potvrdil, že s Drahošem jednal, a pokud se domluví, finančně by kampaň podpořil. Drahoš má podle něj šanci porazit Zemana, i když je mu jasné, že současný prezident je favoritem.

Winkler sponzoroval i Schwarzenberga

„Dalibor Dědek předjímá trochu víc, tak sdělil svůj názor, že tady může kandidovat člověk tohoto typu, který dělá vědu a zároveň není typický vědec. Akademie věd, kterou vedl, ho (Drahoše) kvalifikuje k těmto rozhodnutím,“ komentoval Winkler. Osobně tak silná prohlášení dávat nechce, Drahoše nicméně považuje za přijatelného kandidáta.

Tak jako při Schwarzenbergově kampani, na kterou Winkler poskytl několik miliónů korun, by i nyní poslal peníze ze svých soukromých zdrojů, nikoliv od RSJ ani z dalších aktivit.

Tuto firmu obchodující na burze založil v roce 1994 miliardář a mecenáš vědy Karel Janeček, stejně jako Nadační fond proti korupci, kde se Winkler také angažuje. Všichni tři podnikatelé jsou i hlavními mecenáši Nadačního fondu Neuron, který se věnuje podpoře české vědy a výzkumu.

Je mi blízká životní dráha pana Drahoše
Libor Winkler, podnikatel

Pokud by Drahoš nakonec kandidoval, platil by si kampaň z vlastních peněz. Příznivci by mu mohli příspěvky posílat na transparentní účet.

Jak v pátek informoval server Novinky.cz, podle aktuálních kurzů sázkových kanceláří Fortuna a Chance má větší šanci na Hrad než textař Michal Horáček. Ten kandidaturu oznámil již loni na podzim a v rámci prezidentské kampaně i začal objíždět republiku. Největším favoritem volby u sázkařů je ale prezident Zeman.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám