Hlavní obsah

Koláře musíme uštvat...

Novinky, Petr Uhl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policejnímu prezidentovi Jiřímu Kolářovi se musím omluvit. Nežádal jsem sice jeho hlavu, věděl jsem, že jeho výrok o tom, že by mu odposlech nevadil, byl vytržen z kontextu, ale nevěděl jsem, že otázka přímo zněla, co by on říkal tomu, kdyby sám byl odposloucháván. Byl jsem k němu nespravedlivý.

Foto: Anna Čelouchová
Článek

Výhrady vůči němu omezím proto jen na to, že nepředvídal, že jeho slova vztahující se jen k němu budou vydávána za výzvu, aby se nikdo poctivý odposlechu nebál. Byl sprostný jako holubice, ne však chytrý jako had. Zahnat měl novináře, když se ho ptal na pocity. Činitel má vykládat o své činnosti, ne o pocitech.

Zato prezident republiky měl více informací než já a znepokojení nad Kolářovým postojem k odposlechům do značné míry jen hrál. Když je ministru vnitra Františku Bublanovi tlumočil, věděl už, že druhý den přijde "bomba" - odposlech prezidenta republiky! Klaus počítal s tím, že to šéfa policie, která poškozuje ODS šťouráním do korupční aféry, už zcela odrovná. Odposlech nařídil soudce ne u Klause, ale u podnikatele Ranko Peciče, a to pro jeho styky s lidmi z H-systému.

Nesprávný je názor lidovce Jiřího Kasala, který k odposlechu Klausových hovorů řekl, že jsou věci, které zákon sice nezakazuje, ale přesto se nedělají. Kasal by chtěl k absolutní imunitě prezidenta tiše přidat ještě jeho "imunitu" před odposlechem. To spíše je na místě se Klause ptát, na čem stojí jeho dlouholeté přátelství s tímto mužem, jak o něm píše tisk.

Soudce smí rozhodnout o odposlechu v řízení před zahájením trestního stíhání v případě zvlášť závažných trestných činů (což podplácení není), jak jsem psal. Soudce však tak učiní i v případě, říká zákon, že ke stíhání trestného činu zavazuje český stát mezinárodní smlouva (což v případě podplácení jest), doplňuji nyní. A toto podezření také v případě Marka Dalíka a Jana Večerka bylo.

Soudce odposlech nepovoluje, nýbrž na návrh státního zástupce ho nařizuje. Žádat o něj může nejen policie, ale i tajná služba. Odposlechy jsou více věcí zastupitelství a soudů, ne policie. To jen Koláře musíme uštvat, aby jeho policie přestala stíhat poctivého lobbistu a asistenta předsedy ODS, které chce dostat před soud.

PRÁVO 25. října

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám