Hlavní obsah

Kohout i Telička uvažují o politické dráze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Český velvyslanec při EU Jan Kohout, který byl předminulý týden několik dní kandidátem ČSSD na premiéra, nevylučuje případnou politickou dráhu v budoucnosti. Podobně uvažuje také bývalý český komisař Pavel Telička, který v Bruselu reprezentuje svou firmu BXL-Consulting. Oba jsou hluboce rozčarováni poslední vládní krizí a stavem české politické scény vůbec.

Článek

Kohout si nepřipouští, že by se byl nedávnou epizodou zesměšnil. "Byl jsem v určité chvíli přichystán na určitou práci a bral jsem to naprosto vážně," řekl ČTK. "Ten moment minul, nastala jiná chvíle, v té už jsem se nenacházel, a tak jsem se vrátil, abych dál dělal práci, kterou nejlépe umím."

Ničeho nelituje, naopak je vděčen za novou a silnou zkušenost. "Umožnilo mi to nahlédnout do politiky. A posílilo to mé odhodlání uvažovat o tom, že bych se politice mohl věnovat, ovšem spíše ve vzdálenější budoucnosti. Je to jedna z možností."

Připomíná, že nechtěl a neměl vést politickou vládu. Byl přichystán sestavit úřednický nebo poloúřednický kabinet a s pomocí dalších lidí se mu to prý dařilo. Pak se ovšem změnil rámec tohoto počínání a s ním i poptávka. "V té chvíli jsem přestal být tou správnou odpovědí, takový je život," formuluje opatrně velvyslanec, který zatím nemíní o svých zážitcích vyprávět podrobně.

Ačkoli z titulu své funkce je skoro členem vlády, pár pražských dní mu umožnilo ještě lépe nahlédnout do kuchyně české politiky. "Vidím stinné i lepší stránky, slušné lidi i ty, kdo hledí jen na vlastní prospěch. Chování je někdy vhodné, jindy méně vkusné. Především mi tam však chybí silná vazba na Evropskou unii a nadřazování obecného, státního zájmu nad zájmy partikulární, tedy osobní, stranické či jiné."

Soukromý podnikatel Telička si může dovolit ostřejší formulace. "Politika by měla být rovnováhou služby veřejnosti a osobní kariéry. V Česku je tato rovnováha u mnohých výrazně vychýlena," řekl ČTK. Považuje za pozoruhodné, že ačkoli voliči sledují dění na politické scéně s velmi negativními pocity, řadě politiků to vůbec nedochází.

Telička zopakoval, že odmítl některé nabídky podílet se na vládě za "kotrmelců" minulých dní. "Nebyla to pro mě varianta," uvedl. Dělá na něj dojem nespokojenost mezi lidmi a uvědomuje si, že by bylo dobře vnést na politickou scénu svěží vítr, zasadit se o změnu politické kultury. Na druhé straně založil sám teprve nedávno poradenskou firmu, má odpovědnost vůči partnerům i klientům, nechce zklamat důvěru.

Půjde tedy do politiky? "Nevylučuji to. Bude-li poptávka a budou-li partneři, se kterými má smysl do toho jít, tak to lze v budoucnosti zvážit. V tuto chvíli však sebe sama v politice nevidím." Nemíní zatím definovat, za jakých podmínek by změnil názor. "Situace by se musela dál vyvíjet a krystalizovat, abych své směřování zásadněji přehodnotil." 

Reklama

Výběr článků

Načítám