Hlavní obsah

Kocourkovy milióny prověří i finanční úřad

Právo, rav

Okolnostmi kolem částky 16 miliónů korun, které na účtu své matky ukryl při rozvodovém řízení v roce 2008 dnes už odcházející ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS), se kromě protikorupční policie začne zabývat také finanční úřad.

Foto: Milan malíček, Právo

Martin Kocourek

Článek

Není totiž jasné, zda Kocourek milióny, o kterých tvrdí, že část z nich vzešla z jeho podnikání, zdanil. Pokud ne, mohl by podle některých právníků spáchat trestný čin krácení daně, poplatku a podobné povinné platby, za který by mu kvůli případné vysoké škodě hrozilo až desetileté vězení. Poškozeným by přitom byl stát.

Úředníci proto nyní budou zjišťovat, zda se zmíněné milióny objevily v daňovém přiznání Kocourka.

„Určitě se to prověřovat bude. Jde o běžný postup, že když se obecně nějakou takovou informaci dozvíme, tak se samozřejmě prověřuje. Zatím o tom ale víme jen z médií,“ řekla ve čtvrtek Právu zástupkyně tiskové mluvčí Generálního finančního ředitelství Jana Kaslová.

Ve vládě skončil

Kocourek ve středu připustil, že peníze zatajil před svou tehdejší manželkou, s níž se právě rozváděl, ale zároveň uvedl, že šlo o historické a vlastní finance jeho rodiny. [celá zpráva]

Jeho vysvětlení však bylo natolik vágní a postrádalo informace o tom, kde vlastně peníze nabyl, že Kocourek ještě středu předal premiéru Petru Nečasovi (ODS) demisi, kterou předseda vlády přijal. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám