Hlavní obsah

Kocourek "odklonil" milióny do Key Investments už v roce 2002

Bývalý ministr průmyslu Martin Kocourek (ODS) poslal do společnosti Key Investments pět miliónů korun už v roce 2002. Když ale nedávno vysvětloval šestnáctimiliónovou transakci své matky, která ho stála křeslo ve vládě, popřel, že by kdy byl klientem firmy.

Foto: Petr Horník, Právo

Martin Kocourek

Článek

Přes Kocourkův účet u Key Investments prošlo během let 2002 až 2006 více než osm miliónů korun. Pak se vše přesunulo zřejmě do sesterské firmy na Slovensko.

Zda se jednalo o stejné peníze, které se později objevily na účtu Kocourkovy matky, prý není jasné. Kocourek na žádost Mladé Fronty Dnes o vyjádření neodpověděl.

Kocourek by měl své finanční poměry doložit především proto, že v letech 2002 až 2006 byl poslancem a místopředsedou rozpočtového výboru. Poté také seděl v dozorčí radě ČEZ. Ten přitom Key Investments přidělil několik zakázek. Společnost také v minulosti získala do správy peníze od pražských městských částí, kde většinou vládla ODS.

Například v roce 2010 si k firmě Key Investments dala zhodnotit 200 miliónů korun Praha 13. U tamní organizace ODS je registrován také Kocourek, píše list.

"Odkloněné" milióny

Kauzu, která vyvrcholila Kocourkovým odstoupením, zahájila na začátku listopadu zpráva, že ministrova matka uzavřela 3. března 2008 smlouvu se společností Key Investments a že o týden později se na jejím účtu objevily dluhopisy společnosti v hodnotě 16 miliónů korun. Kocourková je za několik měsíců prodala za 16,14 miliónu Kč.

Kocourek důrazně popřel možnou korupci a novinářům poté řekl, uvedené peníze byly jeho osobní, ale také historické rodinné prostředky. Ministr vysvětloval, že v roce 2008 nechtěl, aby jeho osobní prostředky a prostředky rodinných příslušníků byly ohroženy problémy, které měl se svou bývalou manželkou. S tou se prý vyrovnal.

Kocourek nabídl předsedovi vlády Petru Nečasovi (ODS) demisi, kterou premiér přijal. V souvislosti s kauzou exministra vyslýchala protikorupční policie. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám