Hlavní obsah

Kocáb nabídl squatterům náhradní dům

Právo, Novinky, ČTK, Jakub Mračno
Praha
Aktualizováno

Na Senovážném náměstí v Praze se ve středu sešla asi stovka demonstrantů protestujících proti úternímu vyklízení squatu Milada. Ministr pro lidská práva Michael Kocáb nabídl squatterům náhradní dům. Jejich zástupci se také setkali s Pavlou Zielencovou, ředitelkou Ústavu pro informace ve vzdělávání (ÚIV), který vilu Milada vlastní.

Za Miladu! demonstrovali squatteři na Senovážném náměstíVideo: Milan Malíček, Právo

 
Článek

Kocáb po schůzce se squattery řekl novinářům, že jim nabídl nový objekt. Neupřesnil ale, kde se dům nachází. Zástupci squatterů uvedli, že si nové prostory půjdou prohlédnout.

Ministr uvedl, že dostal nabídku od majitele domu, kde by pro squattery bylo do konce letošního roku k dispozici několik bytů. Nemuseli by údajně platit nájem, ale vodu a elektřinu ano. Kocáb také uvedl, že se ptal jiných ministrů, zda o nějakém vhodném objektu nevědí, a dopis se stejnou otázkou chce poslat také starostům pražských městských částí. Dodal, že pokud budou mít squatteři nabídku, situace by se mohla vyřešit během jednoho až dvou dnů.  

Průvod demonstrantů mezitím zamířil v rámci dohody s magistrátem přes centrum na Palackého náměstí.  

Zástupci vyhoštěných squatterů při jednání s ředitelkou ÚIV Pavlou Zielencovou požadovali vysvětlení trvdého pondělního zásahu.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Budovu Ústavu pro informace ve vzdělávání hlídají během demonstrace svolané squattery na Senovážném náměstí policisté.

"Podle očekávání jsme se dozvěděli, že to, co jsme na vlastní oči včera viděli, to, co viděly i tisíce televizních diváků, to, co viděly tisíce lidí v médiích v přímých přenosech, se podle paní ředitelky vůbec neudálo," prohlásil po ukončení jednání známý aktivista a publicista Ondřej Slačálek. Přítomné také vyzval k podpoře dalších akcí, se kterými se počítá v dalších dnech.

Foto: Jakub Mračno, Právo

Squatteři a jejich příznivci s rozvinutými plakáty na Senovážném náměstí.

Během dopoledne demonstranti na happeningu posnídali. Vyklizený squat zatím stále hlídá policie a bezpečnostní agentura, někteří squatteři si z ní vynesli svůj majetek.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Squtteři na Senovážném náměstí požadovali otevřená jednání ohledně vyklizení Milady.

"Pro agenturu pracují neonacisté"

"Zielencová přislíbila, že s námi bude jednat, chtěla se ale sejít jen se třemi zástupci v kanceláři. To jsme odmítli, chceme, aby přišla před budovu, aby vysvětlila všem přítomným včerejší brutální zásah a skutečnost, že si na vyklizení Milady najala agenturu, která zaměstnává známé neonacisty,“ řekl před samotným jednáním Právu jeden z někdejších squatterů. 

Foto: MMS/Jakub Mračno, Právo

Protest na Senovážném náměstí v Praze

Squatterům se především nelíbí, že jim lidé ze soukromé agentury nekulturně a zbytečně demolovali majetek v Miladě a ohrožovali je na životech, když se je snažili dostat dolů ze střechy. Zielencová je podle nich za to plně odpovědná. 

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Squatteři šli do ulic a na budovu Ústavu pro informace ve vzdělávání vyvěsili svůj protest proti vyklizení posledního squatu v Praze

Potyčka s policisty

Úterní zásah provázely potyčky squatterů a policie. Tři policisté byli zraněni, sanitka údajně odvezla také asi tři squattery. Podle policejní mluvčí Ivy Knolové policie zadržela pět lidí, z toho tři za neuposlechnutí výzvy, jednoho za poškození služebního vozidla a pětadvacetiletého muže za útok na veřejného činitele. Jeden ze zadržených byl celostátně hledaný. [celá zpráva]

Při zásahu se osm squatterů opevnilo na střeše budovy, kde část z nich vydržela až do večerních hodin. Jednoho z nich pracovníci bezpečnostní agentury násilím sundali, poslední dva slezli až poté, co jim ministr pro lidská práva Michael Kocáb přislíbil náhradní bydlení. Policie také slíbila, že je nebude trestně stíhat. Podle Knolové bude věc vyřízena jako přestupek na magistrátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám