Hlavní obsah

Kocáb nabídl rezignaci kvůli svému soukromí, Fischer mu to chce rozmluvit

– Praha • Aktualizováno

Ministr pro lidská práva Michael Kocáb poslal premiéru Janu Fischerovi dopis, v němž mu nabídl rezignaci na post v kabinetu. Důvodem je probírání jeho soukromého života v médiích. Premiér Fischer je však rozhodnut jeho demisi nepodpořit. Chce se s ním sejít a rezignaci probrat.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministr Michael Kocáb s mluvčí Lejlou Abbasovou

Článek

Média ve středu přinesla informaci, o možném ministrově rozvodu kvůli vztahu s mluvčí Lejlou Abbasovou. [celá zpráva]

"Dnes odpoledne jsem doručil premiéru Janu Fischerovi osobní dopis, který obsahuje nabídku moji rezignace na úřad ministra jeho vlády," píše Kocáb v prohlášení, které médiím rozeslala Abbasová.

Již více než dva roky připravujeme klidný a přátelský rozvod. Lejla Abbasová, se kterou jsem se poprvé setkal až při nástupu do úřadu, není tudíž v žádném případě příčinou našeho rozchodu
Michael Kocáb

"Premiér hodlá s ministrem o celé záležitosti osobně hovořit s tím, že v tuto chvíli je rozhodnut jeho demisi nepodpořit," uvedl v tiskovém prohlášení mluvčí vlády Roman Prorok.

Ministr svůj krok zdůvodnil tím, že nechce ohrozit téma lidských práv a dopustit, aby se z věcné debaty stala debata o osobních vztazích. "Ve chvíli, kdy některá média zveřejňují citlivé informace z mého soukromého života, se proto chci zachovat v souladu se svým svědomím," dodal.

"Vážím si práce vlády, vnímám podporu, kterou u našich občanů má a nechci, aby veřejné přetřásání mého osobního života vrhlo stín na vše, čeho v této nelehké roli dosáhla," píše Kocáb.

"Již více než dva roky připravujeme klidný a přátelský rozvod. Lejla Abbasová, se kterou jsem se poprvé setkal až při nástupu do úřadu, není tudíž v žádném případě příčinou našeho rozchodu," dodává Kocáb.

Prohlášení Michaela Kocába médiím
Dnes odpoledne jsem doručil premiéru Janu Fischerovi osobní dopis, který obsahuje nabídku moji rezignace na úřad ministra jeho vlády. Velmi si Vážím práce Úřadu premiéra i osobních postojů premiéra. Vážím si práce vlády, vnímám podporu, kterou u našich občanů má a nechci, aby veřejné přetřásání mého osobního života vrhlo stín na vše, čeho v této nelehké roli dosáhla.
Svoji práci na ministerstvu pro oblast lidských práv jsem se celou dobu snažil vykonávat co nejzodpovědněji, s plným nasazením svých sil a svého přesvědčení, nechci ohrozit samotné téma lidských práv a dopustit, aby se z věcné debaty stala debata o osobních vztazích. Ve chvíli, kdy některá média zveřejňují citlivé informace z mého soukromého života, se proto chci zachovat v souladu se svým svědomím.
Nehodlám se před médii vykrucovat ani bagatelitovat zveřejněné skutečnosti. Se svoji ženou Marshou žijeme již osm let odděleně. Ve společné domácnosti jsme zůstali jednak z ohledu na naše děti a jednak z důvodu hlubokého vztahu k rodině, kterou jsme spolu vybudovali. Naše láska se přetavila v přátelství a vzájemný respekt. Již více než dva roky připravujeme klidný a přátelský rozvod. Lejla Abbasová, se kterou jsem se poprvé setkal až při nástupu do úřadu, není tudíž v žádném případě příčinou našeho rozchodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám