Hlavní obsah

Koaliční smlouva: okleštěná rovná daň

– PRAHA

Zástupci stran, které se pokoušejí sestavit vládní koalici, už dohodli některé body, jež by měla obsahovat případná koaliční smlouva. Experti ODS, zelených a lidovců se například shodli na placení pobytu v nemocnicích či na kompromisech v otázce daní. Smlouva má také znemožnit ODS, aby přehlasovala v klíčových otázkách menší partnery. Lidovci a zelení naopak nebudou moci zneužívat svého postavení.

Článek

Občanští demokraté jednají s lidovci a zelenými o sestavení společné středopravicové vlády. Dohromady ovšem nemají ve Sněmovně většinu, kterou potřebují pro získání důvěry. Společně mají stovku poslanců, stejný počet křesel obsadila levice. ČSSD jejich případnou koalici zatím odmítá podpořit či tolerovat, s KSČM žádná ze stran spolupracovat nechce.

Rovná daň jen na příjmy fyzických osob?

Experti z ODS, KDU-ČSL a Strany zelených spějí k dohodě, jak skloubit své rozdílné představy o daňové politice tak, aby výsledkem kompromisu byl fungující daňový koncept. Každá strana bude muset udělat nějaký ústupek.

Občanským demokratům se pravděpodobně podaří prosadit rovnou daň jen v omezeném rozsahu, takže by se vztahovala pouze na příjmy fyzických osob. Slevit však bude muset i ze záměru sjednotit sazby daně z přidané hodnoty, které budou zřejmě i nadále dvě.

V otázce rovné daně z příjmu fyzických osob zatím došli vyjednávací týmy k dohodě, že se zruší čtyři daňová pásma a budou nahrazena jednou daní. ODS ji prosazuje ve výši 15 procent, to se ale oběma menším stranám nelíbí. Nesouhlasí také s návrhem občanských demokratů zrušit některé nepřímé daně, konkrétně daň dědickou, darovací a z převodu nemovitosti.

Dohoda se podle vyjednavače za zelené Jaromíra Soukupa rodí u zdanění právnických osob. Stávající sazba by měla být i nadále zachována. "Debatujeme ale o určitém zjednodušení při stanovení základu daně," naznačil.

Shoda v platbách za pobyt v nemocnici

Všechny strany zatím souhlasily s tím, že by lidé měli při pobytu v nemocnici platit zhruba 100 korun denně za stravu a lůžko. Vyjednavači také uvažují o zavedení poplatků za recept v rozmezí 10 až 50 korun. Podle lidoveckého odborníka na zdravotnictví Josefa Janečka ale není vyloučen ani poplatek za samotnou návštěvu lékaře, nikoli za recept. S tím nesouhlasí zelení, jak potvrdila Džamila Stehlíková, která SZ v expertním týmu zastupuje.

Zástupci ODS, KDU-ČSL a zelených se ale shodli na tom, že pokud by různé poplatky překročily určitou sumu, člověk už by pak neplatil nic. Janeček soudí, že nový systém by tak byl sociálnější než dnes, kdy podle něj žádný horní limit není. Zástupci stran se dohodli i na potřebě nového zákona, který by stanovil standardy, tedy to, co je péče plně hrazená a co ne.

Ve hře jsou i zákazy kouření

Podle Džamily Stehlíkové ze SZ by se koaliční dohoda mohla dotýkat i omezení kouření. "Jednáme o tom, aby se omezilo nebo zakázalo kouření v restauračních zařízeních," uvedla. Kromě zelených s tím podle ní přišli i lidovci zastupovaní právě Janečkem. Tento bývalý poslanec se už dříve ve Sněmovně pokoušel prosadit zákaz kouření v restauracích, ale neuspěl.

Na odpor přitom narážel hlavně u poslanců ODS. Stehlíková uvedla, že omezení kouření se může v kontextu debat o vládě jevit jako detail. "Ale pro nás je podstatný," dodala.

Ve smlouvě budou i pojistky

Chystaná koaliční smlouva má obsahovat také pravidla komunikace a systém pojistek. Bude v ní například klauzule, která znemožní ODS jako nejsilnější straně přehlasovat a obejít menší partnery v klíčových otázkách. Na druhou stranu zase lidovci a zelení nebudou moci zneužívat svého postavení.

Místopředseda ODS Pavel Bém poznamenal, že procedura má zamezit možné "majorizaci" jeho strany. "Zároveň má tato klauzule zajistit, aby nemohlo dojít k vydírání ze strany menších koaličních partnerů," řekl dnes jeden z vyjednavačů vítězné strany. "Je to pojistka jak pro ODS, tak i pro obě menší strany," prohlásil druhý muž lidovců Jan Kasal.

Koalice bude nakonec muset ustoupit ještě ČSSD

To, na čem se nyní shodnou experti, se ale nakonec nemusí v koaliční dohodě objevit. Závěry expertů budou ještě posuzovat vedení stran. I pak bude asi otázka, co z koaliční dohody nakonec zůstane ve vládním programu.

ODS, KDU-ČSL a Strana zelených mají ve dvousetčlenné dolní komoře jen 100 mandátů a k získání důvěry Sněmovny tedy jejich případná vláda potřebuje ještě aspoň jeden hlas. Předpokládá se tedy, že koalice bude ochotná v některých programových věcech slevit, pokud by za to sociální demokraté vládu tolerovali.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám