Hlavní obsah

Koalice v Praze v nedohlednu, vzbouřenci v Trojkoalici nechtějí vládnout s ANO

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dohoda o koalici v Praze se zase vzdálila. Podle informací Práva někteří zastupitelé zvolení za slepenec Strany zelených, KDU-ČSL a STAN (Trojkoalice) nechtějí podpořit radu hlavního města ve složení Trojkoalice, ČSSD a ANO. Zastupitelům Ondřeji Mirovskému (SZ) a Janu Čižinskému (KDU-ČSL) se nelíbí vládnout s ANO.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Ondřej Mirovský (vlevo) a lídr Trojkoalice Petr Štěpánek (oba SZ)

Článek

„Včera jsme měli jednání zastupitelského klubu Trojkoalice a hovořili jsme o průběhu vyjednání. Já jsem oznámil, že mám problém podporovat variantu koalice s ANO, a dal jsem návrh, aby se jednalo i o jiné variantě,“ přiznal v úterý Právu Mirovský.

Ani případnému tlaku lídra Trojkoalice Petra Štěpánka (SZ) prý nepodlehne. „On ví, že na mě nejde kleknout. Já nepotřebuju dělat kompromisy. Nikdo mi oficiálně neřekl, jak musím hlasovat. Prostě si počkám, s čím přijdou z vyjednávání,“ dodal Mirovský. Na hnutí ANO mu prý vadí, že nemá žádný program a není ideově ukotvené.

Sám by dal přednost pražské koalici ve formátu Trojkoalice, TOP 09 a ČSSD s podporou pirátů. (Takovou variantu však brzdí Česká pirátská strana, která deklarovala, že nepodpoří radu, ve které budou sociální demokraté.)

Proti je i lidovec

Zelený politik však není ve svém postoji sám. S ANO se nechce do koalice ani Čižinskému z KDU-ČSL, se kterým se Mirovský zná ze zastupitelstva Prahy 7.

„Já nemám výhrady vůči hnutí ANO. Mně jen záleží na budoucnosti územního plánování, konkrétně na území Bubny–Zátory. To je část Prahy 7. Máme tu několik stavebních projektů a v současné době víc věřím zástupcům TOP 09, že budou pokračovat v tom, co začali. Ne že bych si myslel, že nové stavební předpisy jsou geniální, ale považuji to za cestu správným směrem,“ řekl Právu Čižinský.

Podle jeho informací je jednání však ještě na začátku a není vůbec jasné, v jakém složení nakonec rada hlavního města zasedne. „Z toho, co já vím, není jasné vůbec nic,“ řekl Právu.

„Postoje stran se ještě budou měnit. Ještě máme před sebou senátní volby. Spousta stran bude jinak hovořit po nich,“ myslí si Čižinský.

Koalice v Praze ve formátu Trojkoalice, ANO a ČSSD by měla dohromady v zastupitelstvu 33 hlasů ze 65. Pokud se proti ní Čižinský a Mirovský nakonec doopravdy postaví, ztratí většinu a žádná nevznikne.

Reklama

Související články

Krnáčová by byla první ženou v čele Prahy

V čele pražské radnice stáli dosud jen muži. Pokud by se lídryně hnutí ANO Adriana Krnáčová stala primátorkou Prahy, šlo by o historický průlom do mužské...

Výběr článků

Načítám