Hlavní obsah

Koalice svolala mimořádnou schůzi Sněmovny. Chce protlačit zákon o hazardu

Novinky, zpe
Praha

Boj kvůli vyššímu zdanění hazardu pokračuje. Vládní koalice svolala mimořádnou schůzi Sněmovny, aby poslanci stihli do konce roku schválit novelu zákona o vyšším zdanění hazardu. Loterijní zákon z pera poslance Jana Volného (ANO) totiž blokuje opoziční TOP 09. Místopředseda strany Miroslav Kalousek požaduje nejdříve projednat 31 opozičních návrhů, které byly podány dříve.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš

Článek

„Dohodli jsme se, že je potřeba razantně překonat odpor hazardu a prosadit novelu, která konečně zvýší jeho zdanění. K tomu koalice svolala mimořádnou schůzi,“ potvrdil Novinkám premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Schůze by se měla konat příští týden ve čtvrtek.

Šéf poslanců soc. dem. Roman Sklenák řekl, že je potřeba schválit zákon do konce roku a ČSSD je pro to ochotna udělat vše. „Můžeme tam být v noci, můžeme tam být o víkendu. Jsme připraveni to dotáhnout,“ uvedl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Počítá s tím rozpočet, takže se budeme snažit tuto novelu prosadit jakýmikoliv možnostmi,“ doplnil Volný.

Kalousek: Slušný člověk nepředbíhá

„Slušný člověk ve frontě nepředbíhá. To předbíhali jenom komunisté ve frontách na banány, když zařídili, aby ty banány nebyly, a pak si chodili zadem,“ komentoval Kalousek.

Kalousek už totiž ve čtvrtek řekl, že strana je ochotná podpořit novelu v případě, že Sněmovna před tím projedná všech 31 opozičních návrhů, které byly podány dříve.

„Pokud je odpovědí na návrh této slušné dohody pouze prosazování silového řešení, tak si koalice silně snižuje svoji šanci efektivně jednat ve Sněmovně,“ komentoval Kalousek.

K obstrukcím už přitom přistoupili jeho poslanci v úterý, kdy zvolili zdržovací taktiku právě kvůli zařazení návrhu o vyšším zdanění hazardu jako přednostního bodu. [celá zpráva]

Ve Sněmovně aktuálně leží dva návrhy na vyšší zdanění hazardu. Vládní návrh by však vyšší sazbu DPH pro hazard zavedl až od ledna 2017, protože se nestihne do konce letošního roku schválit. Proto se koalice snaží protlačit návrh poslance Volného, který by vyšší daň zavedl o rok dříve.

Reklama

Výběr článků

Načítám