Hlavní obsah

Koalice slaví úspěch, rozpočet prošel prvním čtením

PRAHA

Sněmovna v úterý v prvním čtení schválila základní parametry státního rozpočtu na rok 2008. Stát tak bude hospodařit se schodkem 70,8 miliardy korun, výdaji 1,107 biliónu korun a příjmy 1,037 biliónu. Plánovaný schodek rozpočtu na příští rok by měl podle současného návrhu splňovat maastrichtská kriteria pro přijetí eura.

Článek

Pro návrh zvedlo ruku 101 poslanců, proti jich bylo 97 - všichni z řad ČSSD a KSČM. Koalici v hlasování podpořili i bývalí zákonodárci za ČSSD Miloš Melčák a Michal Pohanka.

Koalici chyběl ministr vnitra Ivan Langer, který se z pracovních důvodů omluvil, v opozičních řadách chyběl nemocný poslanec Josef Smýkal (ČSSD).

Premiér Mirek Topolánek (ODS) řekl, že vláda se tímto rozpočtem pokusila zastavit a otočit trend zvyšování schodků. "Končí doba vršení dluhů," prohlásil.

Hlasování předcházela ostrá debata

Koaliční a opoziční poslanci se už dopoledne vrátili k debatě, kterou začali už minulý týden. Především opoziční poslanci rozpočet napadali. Za koalici mluvil většinou jen ministr financí Miroslav Kalousek.

"V rozpočtové politice funguje úplně stejně jako se zubní pastou. Ven to vytlačíte velmi snadno, zpátky to jde nesmírně těžko (...) Společně neseme odpovědnost za dlouhodobě se otevírající nůžky mezi příjmy a výdaji, a je úkolem této vlády, a odhodláním této vlády, ty nůžky opět přivírat," řekl ministr financí Miroslav kalousek

Předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek naopak řekl, že vládou připravený rozpočet je "asociálního charakteru". Reforma veřejných financí a rozpočet jsou spojené nádoby, které podle něj představují útok na peněženky 90 procent občanů.

Dolní komora v prvním kole projednávání hlasovala o základních ukazatelích rozpočtu. O tom, kolik peněz který resort a na co dostane, se bude rozhodovat v prosinci v dalších čteních.

Schodek rozpočtu by měl splnit maastrichtská kritéria

Schodek veřejných financí by měl díky rozpočtu klesnout v příštím roce na 2,95 procenta hrubého domácího produktu, což je pod úrovní maastrichtských kritérií, tedy podmínek nutných pro přijetí eura.

Poslanci zahájili první kolo debaty o rozpočtu již minulý týden ve středu, tehdy ale rozpravu neukončili. V dalším čtení, které se uskuteční od 28. listopadu, pak přicházejí na řadu pozměňovací návrhy, kterými se přesouvají peníze mezi kapitolami.

Konečné schvalování přijde na řadu na schůzi od úterý 4. prosince. Pokud rozpočet projde, nezamíří do Senátu, ale rovnou k podpisu prezidentovi. Senát se schvalováním rozpočtu nezabývá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám