Hlavní obsah

Koalice se shodla na zavedení kurzarbeitu i prokazování majetku

Koaliční rada se v pondělí večer shodla na zavedení takzvaného kurzarbeitu. Ministerstvo práce a sociálních věcí ještě vypracuje studie zahraničních zemí, kde se institut používá, a do několika týdnů by měl jít konkrétní návrh na vládu. Koalice nalezla shodu také u návrhu zákona o prokazování původu majetku. Rozdílová částka, při níž bude možné majetek prověřit, se sníží z původně navrhovaných deseti miliónů na pět miliónů korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

"Myslím si, že dnešní jednání koaliční rady otevřelo cestu k finální dohodě na podobě kurzarbeitu," řekl po schůzce premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zavedení tohoto příspěvku pro firmy v potížích, který má zabránit propouštění, by se podle Sobotky mělo stihnout do jara příštího roku.

"Myslíme si, že je důležité nastavit kurzarbeit tak, aby byl dobře použitelný, snadno kontrolovatelný a aby nešikanoval podnikatele, ale aby ty podmínky byly skutečně natolik dostupné, že pro ně bude tento nástroj zajímavý," uvedl místopředseda lidovců Jan Bartošek.

Prokázání původu majetku

Z dosavadních návrhů vyplývá, že by o příspěvek mohly žádat podniky v potížích, které zavinila krize či živelní pohroma. Zaměstnancům by platily 40 procent jejich průměrného výdělku, stát by dodal dalších 20 procent, uvedl Sobotka.

Příspěvek by úřady dávaly maximálně šest měsíců, ale i opakovaně. Podmínkou by podle dřívějších návrhů bylo vzdělávání pracovníků při výpadku výroby.

Strany se domluvily také na zákonu o prokazování původu majetku. "Všechny tři strany se shodly na základních principech legislativní úpravy," podotkl Sobotka k návrhu, který nedávno představil ministr financí Andrej Babiš (ANO). "Dochází tam k jedné určité změně. Částka, která bude umožňovat zkoumání původu majetku, se z deseti miliónů korun snižuje na pět miliónů korun rozdílu mezi doloženými příjmy a mezi pořízeným majetkem," uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám