Hlavní obsah

Koalice se hádá o půlmiliardu na předsednictví EU

Právo, kab

Koaliční ANO a ČSSD se stále ještě nedohodly na rozpočtu českého předsednictví Evropské unie ve druhé polovině roku 2022. Premiér Andrej Babiš (ANO) trvá na částce 50 milionů eur (1,3 miliardy korun), to se však zdá ČSSD málo a chce 70 milionů eur (1,8 miliardy korun). Česko stálo v čele EU poprvé v první polovině roku 2009. Celkové náklady byly tehdy vyčísleny na 3,43 miliardy korun.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

O podobě rozpočtu by měl kabinet hlasovat příští týden. V úterý se koaliční rada nedohodla. „Není to principiálně koaliční spor. Skoro všechna ministerstva uplatnila připomínky, budeme to muset vypořádat na vládě,“ řekl Právu vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) včera novináře upozornil, že navrhovaný rozpočet je nízký i v porovnání s jinými podobně velkými zeměmi, jako je Česko.

„Pan premiér navrhuje strop 50 milionů eur, řada zemí měla rozpočet kolem 70 milionů eur,“ řekl Petříček.

Skoro všechna ministerstva uplatnila připomínky, budeme to muset vypořádat na vládě
Jan Hamáček

Zkritizoval i Babišem navrhovaný počet zaměstnanců na českém stálém zastoupení v Bruselu.

„Návrh, jak je předložen, počítá se 156 lidmi, kteří by měli pracovat po dobu českého předsednictví na stálém zastoupení. Státy jako Estonsko, Slovensko, Rakousko tam po tu dobu měly třeba 210 lidí,“ dodal ministr.

Materiál půjde na jednání vlády s rozpory. Kabinet, v němž má ANO deset členů a ČSSD pět, o něm rozhodne hlasováním zřejmě už příští týden.

České předsednictví EU bude skromnější: Méně peněz, lidí i akcí

Domácí

Jak už upozornil Hamáček, ministři za ČSSD nejsou jediní, kdo má k návrhu Babiše námitky. Resort spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) podle Českého rozhlasu míní, že s omezeným rozpočtem nelze předsednictví zvládnout.

Poprvé v roce 2009

Ministerstvo životního prostředí pod taktovkou Richarda Brabce (ANO) zase uvedlo, že pokud chce Česko na předsednictví šetřit, mělo by jej předat raději Francii.

„Materiál na jedné straně upozorňuje na náročnost agendy proti roku 2009, současně škrtá požadavky resortů, které by umožnily CZ PRES (české předsednictví) kvalitně vykonávat. Úřad vlády by proto měl zastat jasnou pozici, zda je prioritou kvalitní výkon předsednictví, nebo úspora finančních prostředků,“ citoval rozhlas Brabcův úřad.

V roce 2009 se na přípravě a průběhu předsednictví Evropské unie podílelo 1255 osob. Bylo vytvořeno 359 nových míst, z toho byla 102 na stálém zastoupení v Bruselu. Dalších téměř 400 lidí pracovalo na dohodu. Před deseti lety ČR uspořádala téměř 1100 akcí, z toho čtyři summity na nejvyšší úrovni.

V roce 2022 se zatím počítá pouze s jedním summitem na úrovni hlav států a předsedů vlád členských států EU. Z plánů resortů na jaře vyplynulo, že ČR by měla za tři roky organizačně a obsahově zajistit až 1550 zasedání různých orgánů Unie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám