Hlavní obsah

Koalice se dohodla, jak prosazovat svůj program

Právo, dan
PRAHA

Vyjednavači ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU v úterý udělali další krok k vytvoření nové vlády. Lídři staronové koalice se dopoledne dohodli na tom, v čem budou jako budoucí kabinet postupovat jednotně. V pátek by se již měli sejít nad programovým prohlášením.

Foto: Robert Rohál

Po dlouhé době zavítal do Kroměříže Pavel Novák junior.

Článek

Do okruhu zákonů, kterým budou muset dát své hlasy všichni koaliční poslanci, spadá hlavně státní rozpočet na příští dva roky, zákony o daních a poplatcích včetně zákonů bojujících proti šedé ekonomice, zákony týkající se ochrany vlastnictví a bydlení a zásadní rozhodnutí v mezinárodní a obranné politice.

V těchto oblastech by se měli shodnout již ministři při sestavování vládních návrhů. Za koaliční návrh bude podle Stanislava Grosse považován takový, nad kterým se shodne minimálně polovina ministrů z každé koaliční strany.

S dohodou jsou spokojeni

"Je to text, který mohu považovat za velmi přijatelný pro soc. dem. a splňuje to, co od něj očekávali naši koaliční partneři," řekl po jednání novinářům úřadující předseda ČSSD Stanislav Gross.

Podle šéfa lidovců Miroslava Kalouska je to naprosto přijatelná dohoda, "která posiluje důvěru koaličních stran". Obdobným způsobem jako u vládních návrhů jsou podle Kalouska ošetřeny vzájemné závazky nebo pojistky i u iniciativních návrhů jednotlivých poslanců.

Předseda US-DEU Pavel Němec předpokládá, že se jim podařilo nastavit takové procedurální mechanismy, v kterých se poučili z fungování odstupující vlády.

Za Klausem příští týden

V pátek by se měli lídři koalice sejít znovu a začít projednávat koaliční program. Zástupci všech tří stran o podobě programu diskutovali již v úterý. V koaliční smlouvě by měly být podle Grosse obsaženy jenom základní priority. "Podrobnější programový text by měl být v programovém prohlášení vlády," uvedl. Dodal, že program vlády se již začal vytvářet, aby "se neztrácel čas".

Gross předpokládá, že pro premiérský post si k prezidentovi půjde až poté, co mu soc. dem. poslanci přislíbí loajalitu. "Nechci blamovat ani sebe, ani veřejnost, ani prezidenta, to znamená, chci mít jistotu, že je společná vůle projekt, který se tvoří, dotáhnout do konce u všech 101 poslanců," uvedl.

"Nestojím o to, abych měl v životopise napsáno: byl několik málo týdnů designovaným premiérem," poznamenal. Dodal, že důležitým bodem bude jednání poslaneckého klubu a předpokládá, že podpisy všech soc. dem. poslanců bude mít do pátku pohromadě. Šéfové unionistů a lidovců garantovali podpisy všech poslanců.

Gross uvedl že se s prezidentem Václavem Klausem spojil v pondělí telefonicky: "Dohodli jsem se na tom, že někdy v první polovině příštího týdne budeme jednat a já ho budu informovat o výsledcích dosavadního jednání a z toho vyplynou nebo nevyplynou další kroky," uvedl Gross. Připomněl, že jeho jmenování premiérem je stále jen podmíněné. "Nemyslím to jako frázi, protože je před námi řada kroků, které mohou být složité," poznamenal.

Reklama

Výběr článků

Načítám