Hlavní obsah

Koalice považuje snahu ČSSD ujmout se vlády za marný pokus

Právo, Novinky, rsk, tin, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Změna názoru ČSSD, která se ústy předsedy Bohuslava Sobotky přihlásila k případnému druhému pokusu o sestavení vlády, podle Miroslavy Němcové nic neřeší a je nesmyslná. Šéf poslanců TOP 09 a Starostů ji vnímá jako legitimní pokus a požadavek sociálních demokratů chápe. Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) zase vyzvala strany ke klidu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Kandidátka na post předsedkyně vlády Miroslava Němcová (ODS) se zástupci koaličních stran

Článek

Špičky ODS kroutí nad nápadem ČSSD hlavou. „Přiznám se, že tento krok příliš nechápu. Zřejmě po včerejšku, kdy byli někteří lidé zváni do vlády Jiřího Rusnoka, vedení ČSSD pochopilo, že blízkost některých lidí v ČSSD panu prezidentovi je větší, než se zdálo, tak se rychle snaží sestavit svou vládu,“ řekl Právu Martin Kuba. [celá zpráva]

Ten připomněl ČSSD, že současná situace je analogická se situací v letech 2004 a 2005, kdy ČSSD měnila dva premiéry, a vláda zůstala stejná. „Tehdy pan premiér Gross nedokázal vysvětlit, kde vzal na byt, a prezident Klaus jmenoval dalšího premiéra z ČSSD a vláda zůstala. U nás není parlamentní krize, my máme většinu, jen se z nějakého důvodu vyměnil premiér,“ uvedl Kuba.

Němcová: Byla by to Rusnokova vláda č. 2

Podobně mluví i předseda poslanců ODS Marek Benda. „Poté, co jednotliví členové ČSSD začínají brát místa v Rusnokově neboli Zemanově vládě, tak si asi řekli, než aby půlka soc. dem. seděla v této vládě, tak si raději sestavíme svoji,“ řekl Právu Benda s tím, že iniciativu ČSSD považuje v této situaci za absurdní. „Jestli opravdu chtějí vládnout, tak si měli říct před deseti dny. Tehdy bych to jako legitimní požadavek vítěze voleb pochopil,“ řekl Benda.

Místopředsedkyně ODS a nominantka na premiérku Miroslava Němcová považuje nápad ČSSD za nesmysl. „Rozuměla bych tomu, kdyby přišli a měli sto jedna poslanců. Takhle je to Rusnokova vláda číslo 2, která si jde předem pro vyslovení nedůvěry. Je to špatně, nic to neřeší,“ řekla Právu Němcová.

ČSSD se štěpí, míní Gazdík

Gazdík uvedl, že v případě, že by prezident nabídku ČSSD přijal, tak vše bude v souladu s ústavou. „Soc. dem. sice nemá většinu ve Sněmovně, ale je to pořád nejsilnější parlamentní strana a bylo by to zcela legitimní,“ řekl Právu.

Gazdík motivaci soc. dem. rozumí. „V momentu, kdy tu vzniká vláda přátel a sponzorů Miloše Zemana a ČSSD se začíná štěpit, tak požadavek chápu,“ dodal.

Přestaňme hysterčit, navrhla Peake

Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) vyzvala všechny strany ke klidu. „Je načase, aby přestali hysterčit. Všechny strany mění svá stanoviska – TOP 09, že rozpustí Sněmovnu, když bude jmenována úřednická vláda, soc. dem., že by nikdy nepřijala pověření prezidenta sestavit vládu,“ řekla Právu.

Na dotaz, zda bude úspěšná taktika ČSSD tímto krokem vyvolat předčasné volby, odpověděla: „Pokud by ČSSD měla vládnout a v čele té vlády měl být pan Sobotka, tak to je motivací pro rozpuštění Sněmovny. Otázka ale je, co by přišlo potom.“

Schwarzenberg ČSSD chápe

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg postoj ČSSD chápe. Podle něj je to legitimní snaha a je to i pochopitelná třetí cesta mezi prezidentskou vládou a pravicovým kabinetem Miroslavy Němcové. „Prezidentský kabinet většině demokratů nevyhovuje,“ podotkl s tím, že doufá, že prezident nakonec Němcovou pověří.

Na dotaz, zda snaha soc. dem. není marná, když nemá většinu ve Sněmovně, Schwarzenberg odpověděl: „Většinu nemají, to je pravda. Ale situace se vyvíjí a co já vím, kdo kde v příštích týdnech bude hlasovat.“

Reklama

Výběr článků

Načítám