Hlavní obsah

Koalice podepsala smlouvu, na tahu je prezident

Novinky, ČTK, znk, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předsedové ODS, KDU-ČSL a Strany zelených Mirek Topolánek, Jiří Čunek a Martin Bursík ve čtvrtek ve 14 hodin podepsali v Kramářově vile koaliční smlouvu o budoucí vládě. Prezident Václav Klaus zatím neoznámil, kdy nový kabinet jmenuje.

Článek

Dokument obsahuje program společné vlády, rozdělení ministerských křesel a pravidla koaliční spolupráce. Podle premiéra Topolánka je nynější smlouva oproti dohodě, kterou trojkoalice podepsala v červnu, rozsáhlejší. Obsahuje také konkrétní řešení jednotlivých problémů a jejich termíny.

"Trojkoalice se ukázala jako jediný projekt, který má podporu stran a ochotu realizovat reformy," upřesnil Topolánek.

Bez reforem vláda skončí

Ve smlouvě je také klauzule, která svazuje existenci vlády s prováděním reforem. Nejdůležitější zákony, jakým bude třeba rozpočet na rok 2008, budou spojeny s hlasováním o důvěře. "Pokud vláda nebude dělat reformní kroky, tak vládnout nebude," vysvětlil Topolánek.

Vláda bude mít osmnáct členů a žádná ze stran v ní nebude mít absolutní většinu. ODS v ní obsadí devět křesel, lidovci získají pět a zelení čtyři ministerstva. Části ODS se ale nelíbí, že se jejich strana vzdala vlivných resortů financí a pro místní rozvoj ve prospěch KDU-ČSL. [celá zpráva]

Premiér Topolánek je ale přesvědčen, že i přes kritiku pro jeho vládu zvednou ruku všichni občanskodemokratičtí zákonodárci. "Nedomnívám se, že by při hlasování o důvěře poslanci ODS hlasovali proti své vládě," dodal.

Vládu teď musí posvětit Klaus

Vládní tým musí ještě jmenovat prezident. Tomu vadí jméno kandidáta na post ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, který má podle něj příliš silné vazby na Rakousko na to, aby mohl zastupovat české zájmy.

Klausovi se také nelíbí, že s ním Topolánek jména budoucích ministrů nekonzultoval předem a že nová vláda, proti které jsou poslanci ČSSD a KSČM, by byla závislá na hlasech přeběhlíků. V tomto ohledu se spekuluje o možné podpoře středopravicové vlády ze strany sociálnědemokratických poslanců Michala Pohanky a Miloše Melčáka, kteří vystoupili z klubu ČSSD.

Topolánek půjde za Klausem zřejmě v úterý

Topolánek uvedl, že se s Klausem setká nejspíše 2. ledna. Premiér prezidentovi přinese nové jméno předsedy legislativní rady, které si po odmítnutí nominace lidovecké kandidátky Simeony Zikmundové KDU-ČSL vybere.

Podpisem dohody ale cesta ke stabilní vládě teprve začíná. Do třiceti dnů po jmenování musí vláda předstoupit před Sněmovnu, která jí musí vyjádřit důvěru. Pokud Topolánkův tým důvěru nezíská, bude následovat třetí pokus o sestavení vlády.

Zikmundová se vzdala své nominace ve čtvrtek ráno. Lidovci zatím za ni nemají žádného náhradníka, kterého vyberou zřejmě ve čtvrtek nebo v pátek.

KOALIČNÍ SMLOUVA

Text koaliční smlouvy mezi ODS, KDU-ČSL a Stranou zelených má 43 stran. Stáhnout si jej můžete ZDE.

Reklama

Související články

Klaus navrženou vládu nakonec jmenuje

Václav Klaus nakonec jmenuje vládu navrženou premiérem. V pátek to řekl jeho mluvčí Petr Hájek s tím, že hlava státu navržený kabinet podle Ústavy jmenovat...

Výběr článků

Načítám