Hlavní obsah

Koalice navrhuje církvím vyrovnání: 59 miliard finančně, 75 miliard v majetku

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vládní koalice v pondělí předložila zástupcům českých církví návrh na vzájemné vyrovnání. Podle něj by stát měl církvím zaplatit 59 miliard korun a další majetek (lesy, pole, louky a rybníky) v hodnotě 75 miliard korun vrátit fyzicky. Církve považují návrh za slušný, ale než ho přijmou, vzaly si čas na rozmyšlenou a na ekonomickou analýzu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09)

Článek

Koaliční komise, v které zasedl i prezidentův kancléř Jiří Weigl, souhlasí s rozsahem vraceného církevního majetku v hodnotě 134 miliard korun, jak jej ohodnotila již Topolánkova vláda. Ta ale navrhovala církvím třetinu majetku v hodnotě 51 miliard korun vrátit naturálně a  zbytek nahradit finančně 83 miliardami korun. Během 60letého splácení při úroku 4,8 procenta by se ale částka vyšplhala na 270 miliard korun. Návrh ale nepřijala Sněmovna.

Ministr kultury Jiří Besser (za TOP 09) po jednání s církvemi uvedl, že jejich návrh je pro státní kasu přijatelnější, protože by částka měla být během maximálně 30letého splácení úročena pouze o inflaci. „Shodli jsme se při dnešním jednání, že je to mnohem objektivnější pro obě strany,“ řekl Besser. Loňská inflace dosáhla 1,5 procenta.

Finanční náhrada by mohla být ještě o dvě miliardy menší, uvedl Besser, pokud se podaří církvím vrátit v této hodnotě  majetek, který dnes leží ve vojenských újezdech, kterých se ministerstvo obrany chce výhledově zbavit.

Církve by se podle Bessera měly k jejich návrhu vyjádřit během července. Nový zákon by měl podle něj začít platit od příštího července.

Součástí dohody, kterou obě strany podepsaly, je i věta, že návrh, „minimalizuje zátěž státních rozpočtů ČR a je vnímán církvemi a náboženskými společnostmi jako slušný“. Předseda ekumenické rady církví Joel Ruml uvedl, že návrh musí projednat jejich ekonomičtí experti. „Přijali jsme ho s vděčností, že končí období, kdy se nevědělo, jak to bude,“ uvedl Ruml.

VV : ruku asi zvedneme

Nakonec dohodu podepsali i zástupci strany Věci veřejné, kteří ještě před jednáním byli skeptičtí k tomu, že se podaří vůbec církvím návrh předložit a kteří požadovali, aby podíl naturální restituce byl ještě větší.

„Zdá se, že jsme na dobré cestě dosáhnout kompromisu, pokud uvidíme, jak s tím naloží zástupci církví a náboženských společností a shodneme se, tak pro to ruku zvedneme,“ řekla místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová.

V návrhu je celá řada proměnných, které se budou muset ještě během jednání s církvemi vyjasnit. Zatím není jasné, zda se částka bude církvím proplácet 15, 20 či 30 let. Podle Bessera rozhodnutí padne až poté, co se s církvemi domluví na tzv. přechodném období, kdy ještě budou platy duchovních propláceny ze státního rozpočtu.

Dnes stát dotuje církve 1,4 miliardami korun ročně. Návrh Topolánkovy vlády počítal s tím, že by bylo přechodné období dvacet let, během nějž by se státní podpora snižovala o pět procent ročně až k nule.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám