Hlavní obsah

Koalice dohodla regulaci odměn pro pojišťovací agenty

Praha

Lídři koaličních stran se ve středu dohodli na regulaci odměn pro pojišťovací zprostředkovatele. Současný návrh ministerstva financí vrátí v Poslanecké sněmovně do druhého čtení a doplní jej o koalicí schválený pozměňovací návrh regulující odměny. Po jednání koaliční rady to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedové vládních koaličních stran Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka a Pavel Bělobrádek

Článek

Projednávání zákona v polovině června ve Sněmovně vyvolalo konflikt mezi poslancem ČSSD Ladislavem Šinclem a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO).

Důvodem byl měnící se postoj ministerstva financí k návrhu na omezení provizí pro zprostředkovatele životního pojištění, na který poukázal autor návrhu, právě poslanec Šincl.

Naznačoval, že za výhradami ministerstva by mohly být obchodní zájmy šéfa hnutí ANO a majitele Agrofertu Babiše. Ministr financí jeho vystoupení označil za "sprostý koaliční podraz". Rozpočtový výbor totiž předtím podpořil Šinclův návrh a ministerstvo s tím v zásadě souhlasilo. Poté ale svůj postoj začalo měnit.

"Koalice se dohodla na procedurálním postupu a je i blízko shoda nad koaličním pozměňovacím návrhem. Konkrétní podoba byla dojednána na úrovni koaličních expertů a ministerstva financí. Důležité je, že tu vůbec bude regulace a bude prosazena koaliční většinou," uvedl Sobotka bez dalších podrobností.

Ukončují smlouvy kvůli nové provizi

Podstatou Šinclova návrhu bylo zamezit současné praxi, kdy zprostředkovatelé ve snaze získat provizi za uzavření nové smlouvy s klienty ukončují smlouvy nejčastěji mezi druhým až pátým rokem pojištění.

Šincl chtěl svým návrhem snížit a stanovit maximální odměnu pojišťovacím zprostředkovatelům. Částku, o níž se provize sníží, tj. přes čtyři miliardy korun ročně, chtěl připsat pojištěným lidem do výnosů.

Samotná novela upravuje činnost pojišťoven a zajišťoven podle několika evropských směrnic. Hlavním cílem změn je posílení finanční stability pojišťoven, a tím i ochrany spotřebitelů pojišťovacích služeb.

Cílem unijních předpisů je vytvoření vnitřního trhu s pojištěním a zajištěním s využitím tzv. jednotného evropského pasu, který můžou v rámci unie používat už banky. Novela také rozšiřuje dohledové pravomoci ČNB a má platit od příštího roku.

Reklama

Související články

Babiš má svoji podnikovou policii

Odkud mohl vzít Andrej Babiš informace o pracovním i soukromém životě Ladislava Šincla? Babiš sice tvrdí, že o žádnou složku nešlo a čerpal jen z médií, nelze...

Výběr článků

Načítám