Hlavní obsah

Koalice a ČSSD se dohodly: v úřednické vládě si rozdělí křesla napůl

Právo, Novinky, Jiří Ovčáček
Praha
Aktualizováno

V Kramářově vile se v úterý večer sešli šéfové politických stran k řešení nynější situace. Koalice nakonec přistoupila na návrhy ČSSD, tedy, že úřednická vláda bude co nejdříve a dokončí předsednictví EU. Polovinu členů do ní nominuje koalice, polovinu ČSSD. Předčasné volby by měly proběhnout v polovině října. Jiří Paroubek v ČT uvedl, že jméno potencionálního premiéra strany oznámí během několika hodin.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek a šéf ČSSD Jiří Paroubek

Článek

Politici se shodli na principu sestavování vlády odborníků, koalice a ČSSD si resorty, do kterých budou nominovat experty, rozdělí půl na půl. „Tak nějak bychom k tomu mohli dojít,“ řekl premiér Mirek Topolánek. Ze hry tak byli vyšachováni komunisté.

Topolánek po jednání novinářům řekl, že dohoda je na dobré cestě. Základní shoda je podle něj na konání předčasných voleb, měly by se konat v polovině října. Premiér uvedl, že je jasné, že jeho vláda nedokončí evropské předsednictví, to už bude na vládě odborníků.

"Již máme dvě tři jména lidí, kteří by mohli být premiérem."
Šéf ČSSD Jiří Paroubek

„Bude muset dokončit předsednictví a implementovat protikrizová opatření,“ sdělil k tomu Topolánek. Shoda na tom, kdy by měla jeho vláda skončit, se bude ještě hledat. Čunek hovořil o řádu týdnů, Topolánek očekává, že bude kabinet fungovat ještě přes celý duben.

Nová vláda by měla mít menší počet členů než současná, podle Topolánka se bavili o tom, že by v překlenovacím kabinetu nebyly resorty bez portfeje, tedy pozice ministra a šéfa Legislativní rady vlády a ministra pro lidská práva. Podle premiéra je tendence se na všech jménech nových ministrů dohodnout.

Kdo by měl podle poslanců stát v čele vlády? Zdroj: Stream.cz

Paroubek bude konzultovat ministry s KSČM a DSZ

Jiří Paroubek v ČT po jednání uvedl, že jméno nového potencionálního premiéra strany oznámí během několika následujících hodin."Již máme dvě tři jména lidí, kteří by mohli být premiérem. (...) Návrhy ministrů budu konzultovat s komunisty a s Demokratickou stranou zelených, tedy s opozicí," řekl Paroubek v ČT. "Zvítězil politický realismus. Vládu bude sestavovat nový premiér," dodal Paroubek.

Jakmile bude mít podoba nového kabinetu dostatečnou podporu mezi poslanci, půjde Topolánek na Hrad oznámit to Václavu Klausovi. Měl by mít zaručeno alespoň 150 podpisů.

„To si myslím, že tam půjdeme všichni čtyři. Není podstatné, jestli v pátek nebo v pondělí,“ doplnil Topolánek. „Domnívám se, že je to nejlepší řešení,“ komentoval. dohodu premiér.

Volby v říjnu

Schůzky se účastnili premiér a šéf ODS Mirek Topolánek, předseda ČSSD Jiří Paroubek, šéfové KDU-ČSL a SZ Jiří Čunek a Martin Bursík. Dorazili i ministr financí Miroslav Kalousek a šéf Asociace krajů a hejtman Michal Hašek.

Politici se sejdou ještě v pátek a jednání dokončí. Řešit se ještě bude například to, kdy by současný kabinet měl skončit.

Předseda ODS Topolánek ustoupil i ze zářijového termínu předčasných voleb. Měly by proběhnout v polovině října, velmi pravděpodobně o víkendu 16. - 17. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám