Hlavní obsah

Knihy zdražují, nakladatelé doufají, že to lidé pochopí

Postupně dochází ke zdražování knih. Projevuje se hlavně zvyšování cen papíru, které komplikuje práci českých nakladatelů. Nejde ovšem pouze o papír. Jedná se o komplexní problém, protože se zvyšují také ceny energií či dopravy.

Foto: PRÁVO – Milan Malíček

Ilustrační foto

Článek

To, že je situace nelehká, potvrdila Právu Marie Povýšilová z nakladatelství Academia, které se soustředí především na naučnou a odbornou literaturu. „Navýšení cen jsme se kvůli zdražení papíru bohužel nevyhnuli. Jedná se o zvýšení v řádu jednotek procent,“ uvedla.

Prázdniny s knihou? Proč ne. I dnešní děti dokáže knížka zaujmout

Děti

„Již vloni na podzim začaly v důsledku potíží ve světové ekonomice růst ceny tisku. Dnes tiskneme knihy za ceny o třicet až čtyřicet procent vyšší než před rokem,“ uvedl Radek Štěpánek z nakladatelství Host, které vydává kvalitní světovou i českou beletrii včetně bestsellerů Kateřiny Tučkové či Aleny Mornštajnové. „Nemáme jinou možnost než zvyšující se náklady promítnout do cen a doufat, že to zákazníci budou akceptovat. Samozřejmě musíme pečlivě zvažovat výši prvního nákladu pro každou knihu,“ dodává.

Podle Štěpánka se zdražování týká především titulů z oblastí náročných na výrobu, například knížek pro děti, jejichž výroba je nákladná kvůli jejich výtvarné stránce i potřebě kvalitního papíru. „Kvůli navýšení cen a nedostatku papíru jsme museli omezit nejen počet vydávaných knih, ale také náklady jednotlivých publikací,“ vysvětlila Povýšilová.

Omezili dotisky

„Zásadně jsme omezili dotisky, těch jsme letos realizovali minimum. Na letošní rok jsme původně plánovali například dotisk Díla Williama Shakespeara v překladu Martina Hilského, který byl mimochodem odložený kvůli covidu už z loňského a předloňského roku. U něj by se však zdražení papíru projevilo tak, že by konečná cena byla pro čtenáře neúnosná. U těchto objemných publikací není problém jen cena papíru, ale také jeho nedostatek a s ním související neúměrně dlouhé dodací lhůty tiskáren,“ uvedla.

Nové knihy: Christie, Brownová a Beran

Kultura

Podle Povýšilové prozatím sice nemuseli přistoupit ke snížení kvality papíru, nicméně i takové nabídky od tiskáren momentálně dostávají a do budoucna bude potřeba počítat i s touto alternativou. Problémům se nevyhnou ani střední a malí nakladatelé. Zdenko Pavelka z nakladatelství Novela bohemica, které se orientuje hlavně na vydávání náročnější literatury pro užší publikum, shrnul situaci takto:

„Zpomalily se dodávky papíru, na lepší nebo speciální papíry se čeká dlouho, ale ani běžný ofsetový papír není k dispozici okamžitě, jak tomu bylo dřív. Výrobu zdražují tak jako v jiných oblastech ceny energií nebo dopravy. A produkci ovlivnily už covidové lockdowny v předchozích letech.“

Doplnil, že nakladatelé drželi ceny knih řadu let na víceméně stejné úrovni. Nezdražovali postupně jako třeba pivovary a další podniky, proto teď růst cen knih bude vypadat jako skokový. Jak by mohl pomoci stát, vysvětlila Marcela Turečková ze Svazu českých knihkupců a nakladatelů. Podle ní by nejlepším řešením bylo zavést na knihy nulovou DPH, což nově umožňuje evropská směrnice schválená letos na jaře.

Jak vybrat elektronickou čtečku knih. Poslouží i mobil či tablet

Testy

„Dále prosazujeme zvýšení dotací na nákup knih pro školní knihovny, respektive knihovny obecně. To by pomohlo zvláště nakladatelům dětské literatury. Zatřetí doufáme, že projde novelizace autorského zákona, díky níž by se zvýšily kompenzace pro nakladatele i autory za výpůjčky v knihovnách,“ řekla.

V důsledku zvyšování cen lidé mění obchodní návyky. Více nakupují přes internet, což způsobuje potíže zvláště kamenným knihkupectvím. Lze očekávat, že v rámci úspor budou nakupování knih omezovat coby jednu z prvních položek. Nakladatelé i knihkupci proto doufají, že alespoň předvánoční období, kdy lidé tradičně pořizují knihy jako dárky pro blízké, situaci zlepší.

Reklama

Výběr článků

Načítám