Hlavní obsah

Klukoviny, drobné krádeže i nabídky přeběhlictví. Tím vším se poslanci bavili

Právo, ada

Nejen hádky, ale také klukoviny. Tak se poslanci vypořádávali i o víkendu s mnohahodinovými obstrukcemi soc. dem. Roli známého provokatéra Davida Ratha tentokrát převzal bývalý pražský primátor, poslanec Pavel Bém (ODS).

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Pavel Bém sebral z řečnického pultu transparent opozice.

Článek

Na rozdíl od Ratha Bém ale nemluvil, nýbrž rovnou konal. Ve chvíli, kdy u mikrofonu řečnil Miloslav Svoboda (ČSSD), Bém se nenápadně přiblížil k řečnickému pultíku a „čórnul“ Svobodovi transparentík s nápisem „Vládní reformy nás vedou do dluhů a chudoby“. Bém tím přítomné rozesmál.

Nebyl totiž první, kdo Svobodovi poničil jeho pomůcky. Před ním to byl ještě Jan Florián z ODS. Toho Svoboda ještě stačil vyzvat, aby mu škodu nahradil, u Béma to už vzdal.

Přesto exprimátor vyvolal u řečníků zvýšenou pozornost, takže jakmile se objevil, pomůcky mizely pod stolkem. Tu Svobodovu nakonec Bém vrátil jeho kolegům.

A děly se i věci jindy neobvyklé. To když ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) pochválil komunistické poslance. V našich zeměpisných šířkách nevídané.

Heger dostal nabídku k přeběhlictví

Pochvalu si prý zasloužili kvůli věcným vystoupením. Na rozdíl od těch soc. dem., která – řečeno koaličními politiky – byly jen mlácením prázdné slámy. „Je to pro KSČM jako polibek mrtvé milenky,“ pravil komunista Petr Braný.

Došlo i na „nabídky přeběhlictví“. Dostal ji ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) od šéfa soc. dem. Bohuslava Sobotky, který ocenil ministrovo delší vystoupení a se smíchem mu nabídl členství v jednom z obstrukčním týmů soc. dem.

Humor neopustil ani ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který se v jednu chvíli jal citovat budovatelské písně komunistických dob. Kdyby ale musel hledat ve státní kase peníze za přesčasové hodiny poslanců, smích by ho přešel.

Naštěstí to nehrozí, neboť zákonodárci mají svůj plat stále stejný bez ohledu na to, zda do práce chodí, anebo v ní tráví celé noci a rána, jako v uplynulých šesti dnech. Na přesčasy se tady nehraje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám