Hlavní obsah

Odsuzujeme Hřibovo chování a chceme změnu stylu, zní od Spojených sil v Praze

Novinky, Renáta Bohuslavová
Praha
Aktualizováno

Zastupitelé Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN a lidovci) v neděli večer řešili kroky primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). Jeho chování odsuzují a chtějí koaliční schůzku o jeho politickém stylu. Spory mezi Piráty a Spojenými silami jsou od počátku fungování koalice čím dál vyhrocenější.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zástupci klubu zastupitelů Spojených sil pro Prahu

Článek

„Odsuzujeme chování primátora Hřiba, který nekompetentně zasahuje do pravomocí TOP 09 a STAN. Vyzýváme primátora k respektování koaličních pravidel a žádáme Piráty o koaliční jednání na téma politický styl primátora,” stojí v usnesení, které v neděli večer přijal klub a které mají Novinky k dispozici.

Jiří Pospíšil po jednání Novinkám řekl, že usnesení podpořili všichni přítomní členové klubu a on sám doufá, že další dva koaliční partneři na schůzku kývnou.

Podle Pospíšila Piráti v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem již delší dobu nerespektují dohody a taková koalice nemůže vydržet. „Pokud se nerespektují partneři a dělají se silová rozhodnutí, nemůže koalice čtyři roky vydržet. Buď se dohodneme, nebo si pojďme říct, že to ukončíme,” řekl Pospíšil minulý týden Novinkám v rozhovoru.

S Piráty mají spory kvůli fungování Pražské plynárenské. Hřib i jeho kolegové dlouhodobě tlačí na změny ve firmě a požadují konec současného šéfa Pavla Janečka. Upozorňují i na možné vazby TOP 09 se společností Revis, která je zároveň dodavatelem Pražské plynárenské. TOP 09 vazby nepopírá, ale se současným vedením to podle ní nemá nic společného. Strana volá po schůzce, kam by chtěla pozvat i ředitele Janečka, který by měl celou situaci vysvětlit.

Radní pro majetek za TOP 09 Jan Chabr také uvedl, že mají s Piráty ideologické rozpory, které se stále více odkrývají. TOP 09 vadí i to, že Piráti navrhují konec šéfa Pražské plynárenské, která gesčně spadá právě pod Chabra a Piráti tak zasahují do jeho kompetencí. Chabr zatím za Janečkem stojí.

Zastupitelé na nedělním jednání údajně neřešili vnitřní spory v klubu, kdy například Jiří Pospíšil nesouhlasí s návrhem na zvýšení daně z nemovitosti, jak to navrhl náměstek pro finance Pavel Vyhnánek (Praha sobě). S návrhem naopak souhlasí náměstek pro životní prostředí Petr Hlubuček, který je ze stejného klubu jako Pospíšil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám