Hlavní obsah

Klub ODS vyzval Kotta k rezignaci na poslanecký mandát

Novinky, Lukáš Bek
PRAHA

Poslanecký klub ODS po svém úterním jednání vyzval libereckého zákonodárce Petra Kotta k rezignaci na poslanecký mandát. Kott se jednání nezúčastnil, omluvil se pro nemoc. Kottovi spolustraníci současně odmítli jeho "výmluvy", že nehlasoval proti vládní reformě, protože "60 procent navržených zákonů je pravicových".

Foto: borkovany.cz
Článek

Klub ho nemůže vyloučit, protože to neumožňují jeho stanovy. ODS tak má nyní pouze dvě možnosti - změnit stanovy klubu tak, aby vyloučení stranického kolegy bylo možné, nebo ho musí vyloučit jeho mateřská organizace ODS ze strany.

Ústava ČR neumožňuje žádným způsobem donutit zvoleného poslance, aby se vzdal mandátu. Kott, pokud ve Sněmovně zůstane, tak může působit jako nezařazený poslanec, nebo vstoupit do jiného parlamentního klubu.

"Klub považuje chování poslance Petra Kotta, který se při pátečním jednání opil a nezúčastnil se hlasování, za nepřijatelné a neomluvitelné. Významně tím poškodil pověst ODS i celé Poslanecké sněmovny," citoval na brífinku z prohlášení šéf klubu ODS Vlastimil Tlustý.

Klub podle Tlustého považuje "za téměř skandální snahu Petra Kotta dodatečně se ze svého pochybení vylhat. Klub vyzývá Petra Kotta, aby ze svého chování vyvodil osobní zodpovědnost a rezignoval na svůj poslanecký mandát".

Nedůvěryhodná osoba

Z 18 případů návrhů zákonů reformy veřejných financí hlasoval podle statistiky ODS Kott 17krát stejně jako kolegové. Pouze v jednom případě se zdržel, stejně jako část ODS. Tlustý tvrdí, že se nyní poslanec stal nedůvěryhodnou osobou. "ODS se po pátku na 58. hlas spolehnout nemůže. S úžasem v médiích čteme, že přicházejí z vládních kruhů nabídky směrem k poslanci Kottovi, že mají o takovou posilu zájem," poznamenal Tlustý. V dnešním Právu šéf poslanců ČSSD Petr Ibl připustil, že je každý hlas dobrý.

Jak Tlustý dále řekl, Kott se prostřednictvím tajemníka klubu v průběhu dnešního jednání omluvil s odkazem na vážné onemocnění. Kott se již v pondělí nechal slyšet, že se mandátu nevzdá. Tlustému však údajně slíbil, že bude o rezignaci uvažovat.

Reklama

Související články

Vrbík z unie vypároval opilého poslance ODS

Do prekérní situace se v pátek dostali občanští demokraté, když těsně před důležitým hlasováním o reformních zákonech se jim do lavic po polední pauze nevrátil...

Poslanec Kott odmítl tlak ODS a neodstoupí

Poslanec Petr Kott (ODS) nehodlá uposlechnout žádosti vedení své strany a chce nadále zůstat v dolní parlamentní komoře. Zatímco ODS jednohlasně tvrdí,...

Výběr článků

Načítám