Hlavní obsah

Klouzavé mandáty? Babiš nechtěl kecy ve Sněmovně, tak je návrh ANO bez šance

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Přesně v duchu okřídleného hesla babišovců Nekecáme, makáme přišla minulý týden skupina poslanců ANO s návrhem změny ústavy, který by měl zavést tzv. klouzavý mandát. Ten by měl umožnit členům vlády vzdát se dočasně poslaneckého křesla ve prospěch náhradníka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Nebýt opakovaných výkřiků šéfa ANO Andreje Babiše o tom, že nehodlá poslouchat kecy ve Sněmovně, které ho zdržují od práce, možná by změna ústavy mohla mít jistou šanci na schválení. Ze změny se ale stala prestižní přetahovaná, a nic na tom nemění ani fakt, že klouzavý mandát by měl platit až od příštího volebního období.

Obdobný návrh už jednou zpracoval někdejší ministr spravedlnosti Nečasovy vlády Jiří Pospíšil (ODS), avšak nikdy do Sněmovny nedoputoval.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Babišovy výpady a jeho časté absence při jednání dolní komory postavily proti novele ústavy nejen pravicovou opozici, ale také část vládních soc. dem. a lidovců.

Martin Plíšek z TOP 09 je přesvědčen, že některé ministry by už ve Sněmovně nikdo neviděl.

Senátor ministrem? Doplňovací volby 

Babišovci ale přišli ještě se zcela novým řešením, které by se týkalo i senátorů. A to tak, že pokud by se senátor stal ministrem, o svůj mandát by automaticky přišel. V daném volebním obvodě by pak musely být vypsány doplňovací volby. V případě odchodu z vlády by tak nebylo cesty zpět.

„Zatahovat do toho Senát mi přijde nesmyslné, opakování voleb by bylo určitou komplikací, která by navíc stála další peníze,“ prohlásil šéf podvýboru a předseda ústavně-právního výboru Jeroným Tejc (ČSSD).

Sám se prý řadí mezi zastánce klouzavého mandátu týkajícího se pouze poslanců, nicméně klub soc. dem. podle něj jednotný není.

Nejednotná koalice

„Čím častěji bude Andrej Babiš říkat, že nechce ve Sněmovně sedět a nechat se otravovat, tím menší podporu návrh bude mít,“ přiblížil pocity mnohých poslanců. Dodal, že návrh přitom potřebuje 120 hlasů ve Sněmovně a také třípětinový souhlas Senátu.

„Klouzavý mandát je jen snaha Andreje Babiše přestat chodit do Sněmovny úplně, protože ho demokracie neuvěřitelně rozčiluje,“ míní Marek Benda (ODS), který se řadí k odpůrcům novely.

Navíc připomněl, že nástupem náhradníků se pro ně vytváří velmi nekomfortní situace, neboť ve Sněmovně mohou sedět měsíc, půl roku nebo déle, aniž by to dopředu věděli. Podle Bendy jeho klub v tuto chvíli důvod pro klouzavý mandát nevidí.

Proti jsou i koaliční lidovci. Klouzavý mandát odmítají s argumentem, že je v něm mnoho otazníků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám