Hlavní obsah

Klíšťat je hodně, útočí v parcích a dokonce i na horách

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Klíšťata se už druhým rokem po sobě přemnožila. Je to důsledek teplé zimy s nedostatkem sněhu. Klíšťata mohla přezimovat na myších a jiných hlodavcích či ptácích.

Foto: ČTK

Před klíšťovou encefalitidou nejlépe ochrání očkování.

Článek

Informoval, že zatím bylo hlášeno šest případů klíšťové encefalitidy, ale sezóna je teprve na začátku a hlášení přichází s určitým zpožděním. Podobně je tomu i s dalším onemocněním, které klíšťata přinášejí, a to lymeskou borreliózou. Tou zatím onemocnělo zhruba 530 osob, což je o asi 120 méně než loni.

Klíšťata už jsou všude

Dnes už v podstatě nenajdeme místo, kde by klíšťata nebyla. Dřív se vyskytovala pouze na tradičních místech, zejména v jižních Čechách, na jižní Moravě, ale i ve středních Čechách, ale dnes je najdeme takřka všude.

"Jsou i v městských parcích a všude, kde je vyšší tráva,“ říká doktor Vít.

Uznávaný hygienik doktor Vladimír Polanecký tvrdí, že klíšťata jsou nejen v městských parcích, ale dokonce i na horách, ač před deseti lety to bylo takřka nemyslitelné.

Nejohroženější jsou senioři

Proti klíšťové encefalitidě, kterou klíšťata hlavně přenášejí, je účinné očkování. Přestože se loni nechalo očkovat zhruba 16 procent populace, což je o pět procent víc než před dvěma roky, stále je to například v porovnání s Rakouskem málo, protože tam je proočkovanost 90 procent.

Přitom loni na klíšťovou encefalitidu v ČR zemřeli čtyři pacienti.

"Lidé nechají očkovat hlavně děti, ale nejohroženější skupinou jsou senioři, protože ti chodí do přírody velmi často, a hlavně na houby,“ zdůrazňuje hygienik Vít.

Nejčastější ohniska:
oblasti okolo Českého Krumlova, Českých Budějovic, Strakonic, Prachatic, Jindřichova Hradce, Tábora, Písku, Klatov
Praha a okolí, Příbramsko, Benešovsko, Berounsko
Karlovarsko, Plzeň sever a jih
okolí Hradce Králové, Kutné Hory, Havlíčkova Brodu a Chrudimi
okolí Ústí nad Labem, Děčína, České Lípy, Opava, Šumperk, Jeseník, Prostějovsko, Ostravsko, Olomouc a okolí, Zlínsko, Bruntálsko
Žďársko, Blanensko,Třebíčsko, Jihlavsko, Brno a jeho okolí

Primář doktor Václav Chmelík z infekčního oddělení Nemocnice v Českých Budějovicích k tomu dodává: "S narůstajícím věkem se zvyšuje procento opravdu těžkých průběhů a trvalých následků po kousnutí klíštětem. Důvodem je skutečnost, že virus napadne organismus zatížený již četnými chronickými nemocemi, které souvisí s věkem.“ Apeluje na to, aby se očkování starších lidí nepodceňovalo.

Jeho slova potvrzuje i profesor Roman Prymula, děkan Fakulty vojenského lékařství Univerzity obrany v Hradci Králové: "V případě onemocnění klíšťovou encefalitidou můžeme napravovat pouze příznaky. Neexistuje terapie, která by léčila přímo toto onemocnění. Proto tolik apelujeme na prevenci.“

U dětí onemocnění probíhá obecně mírněji, ale to neznamená, že se nemohou projevit i těžké případy.

Pořádně se prohlédnout

Je dobré vědět, že klíšťata nepadají ze stromů. Žijí hlavně ve vysoké trávě, a proto k jejich dobrému "bydlení“ napomáhají neposečené louky, okraje lesů, ale i vysoká tráva v městských parcích. Klíště totiž žije ve výškách zhruba od 20 centimetrů až do 1 metru, a když takovou trávou projdeme, parazit reaguje na náš pohyb a zřejmě i pach a dokáže se velmi rychle z trávy přemístit. Larvy žijí úplně při zemi, a tak se můžeme nakazit i na zahradě rodinného domku, kde je udržovaný trávník.

"Riziko přisátí klíštěte nikdy nesmíme podcenit, a proto z každé procházky přírodou bychom se měli pořádně prohlédnout a stejně tak i své zvířecí mazlíčky. Klíště pak opatrně vyndat. Vyplatí se sledovat svůj zdravotní stav nejméně dalších čtrnáct dní a při jakýchkoliv potížích kontaktovat lékaře,“ uzavřel Vít.

Klíšťová encefalitida

  • Klíšťová meningoencefalitida je onemocnění virového původu, jehož tíže kolísá od průběhů velmi lehkých, které nemusí postižený ani zaznamenat nebo je vnímá jako onemocnění podobné virovým onemocněním s chřipkovým průběhem, až k průběhům velmi těžkým, provázeným komplikacemi. Smrtelné zakončení je vzácné, ale možné.
  • Inkubační doba klíšťového zánětu mozku se pohybuje nejčastěji mezi 1–2 týdny, ale možný rozptyl je 3 až 30 dní.

Lymeská borrelióza

Onemocnění má časné a pozdní stadium.

  • Časné stadium je pomalu se šířící červená skvrna zvaná etrithema migrans, objevující se v místě, kde se klíště přisálo. Vzácně tyto skvrny lidé na sobě ani nepozorují. Většinou se však uvedená červená skvrna postupně zvětšuje, uprostřed bledne, až vznikne jakýsi prstenec. Dalšími příznaky bývá horečka, třesavka, bolesti ve svalech.
  • Pozdní stadium lymeské borreliózy postihuje klouby, kůži a nervový systém. Proti onemocnění dosud neexistuje účinná vakcína. Nemoc se léčí antibiotiky.

Jak odstranit a zlikvidovat klíště

Když přijdeme domů z přírody, je třeba se prohlédnout, hlavně místa nejčastějšího přisátí klíšťat: podkolenní jamky, třísla, podpaží, za ušima, u dětí na hlavě (mezi vlasy). Klíšťata se však mohou přichytit kdekoli včetně intimních míst.

Odstraňování klíštěte

  • Klíště před odstraněním ničím nezakapáváme. Mohlo by dojít k vyprázdnění slin do hostitele a zvýšila by se pravděpodobnost nakažení.
  • K vytočení používáme speciální kleštičky nebo elektrikářský krokodýlek či tužku verzatilku. Klíště pevně zachytíme a libovolným směrem poměrně snadno vytočíme.
  • Ránu po klíštěti je vhodné ošetřit jodovou dezinfekcí.

Likvidace klíštěte

  • Klíště nemačkat, ani se nesnažit jinak je mechanicky rozdrtit.
  • Klíště zabalit do kousku papíru a na nehořlavém podkladu zapálit; když hoří, poodstoupit, protože vzniklý aerosol by se mohl dostat do oděrek, které máme na kůži, a tím bychom se mohli nakazit.
  • Spláchnout v umyvadle nebo do záchodu
  • Na klíště nikdy nesahat, protože na jeho povrchu jsou borelie a těmi se můžeme nakazit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám