Hlavní obsah

Klinika dostala pokutu za ztrátu karty pacientky žalující politika o otcovství

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplice

Ztráta zdravotní dokumentace pacientky je vždycky problém, viník se navíc dopouští porušování zákona o ochraně osobních údajů. To je i případ teplického Centra asistované reprodukce – kliniky Stellart, jejíž vedení za to nyní musí zaplatit čtvrtmiliónovou pokutu, kterou mu uložil Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ).

Foto: Lucie Pařízková / Empresa Media, Profimedia.cz

Jeden z lídrů hnutí Severočeši.cz Jiří Zelenka na archivním snímku.

Článek

Tamní personál ztratil dokumentaci ženy (30), která u nich absolvovala umělé oplodnění. Ztráta je o to závažnější, že dokumenty měly být důkazem u soudu. Žena se totiž soudí s mosteckým podnikatelem a zároveň jedním z lídrů tamního politického hnutí Severočeši.cz Jiřím Zelenkou (60) o otcovství tříleté dcery.

Klinika nejprve tvrdila, že materiály ztratila, poté že je mohl někdo odcizit, a nakonec sdělila, že byly zničené při havárii vody.

Poškozená žena se obrátila na ÚOOÚ loni v listopadu. Během letošní červnové kontroly pak ochránci dat skutečně zjistili pochybení kliniky a uložili jí pokutu 250 tisíc korun.

(...) K vzniklé situaci a pochybení došlo pod taktovkou bývalého vedení, které bylo v prosinci 2014 vyměněno.
jednatel kliniky Stellart Martin Stejskal

O soudním sporu ženy Právo již v minulosti informovalo. [celá zpráva]

Matka tvrdí, že Zelenka s umělým oplodněním souhlasil a poskytl k zákroku své sperma a přímo na klinice Stellart i povinný písemný souhlas s jeho využitím. Následně však otcovství popřel a odmítal podstoupit testy DNA. Odmítl, že by se na klinice aktivně účastnil jakýchkoli zákroků a cokoli podepisoval. Prý do tohoto soukromého zdravotnického zařízení jen budoucí matku dítěte doprovázel.

Samotná klinika pochybení přiznala a rozhodnutí ÚOOÚ včetně uložení pokuty „plně akceptuje“, jak v pondělí uvedl Právu její jednatel Martin Stejskal.

„V případě shrnutí faktů musíme konstatovat, že k vzniklé situaci a pochybení došlo pod taktovkou bývalého vedení, které bylo v prosinci 2014 vyměněno. Na základě toho tedy nyní nemůžeme říci, jak konkrétně k vzniklé situaci mohlo dojít, neboť i drtivá většina zaměstnanců kliniky byla obměněna,“ uvedl Stejskal.

Doplnil, že klinika už zjednala nápravu a zavedla postupy, aby se podobný případ neopakoval. Jde například o kamerový systém, elektronickou docházku, elektronický přístup do zdravotní dokumentace, a to včetně uchovávání záznamů.

 Chce podat žalobu

Věc ale bude mít ještě nejspíš soudní dohru, protože poškozená pacientka je podle své advokátky Evy Ondřejové rozhodnutá podat na kliniku žalobu na ochranu osobnosti kvůli ztrátě citlivých osobních údajů a tím i narušení soukromí.

„Klinika ji tak vystavila vleklému soudnímu procesu, což způsobilo, že poslední roky nemá klid, řeší se pouze soudy, které na základě toho, že dokumentace nebyla, musely přistupovat ke složitým dokazováním. Dcera ani téměř ve čtyřech letech nemá otce,“ nastínila Právu právnička Ondřejová.

Míní, že zásah do osobnostních práv mladé ženy byl velmi citelný a především má dopad do dnešních dnů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám