Hlavní obsah

Klienti Union banky se dožadovali svých peněz

– PRAHA
Novinky, Helena Vacková

"Hajte naše zájmy! Vraťte nám peníze! Kam to spěje?" jednohlasně vykřikovala asi stovka demonstrantů, která se v pondělí dopoledne sešla na pražském Malostranském náměstí, aby bojovala o své peníze zmrazené ve zkrachovalé Union bance.

Foto: Archív MJVM

Muzejníci budou hledat cesty, jak do expozic přilákat návštěvníky všech generací.

Článek

"Lotry, kteří tohle způsobují, by měli zavřít!" rozčiloval se pan Miroslav, jeden z účastníků setkání, který peněžnímu ústavu svěřil sedmdesát tisíc ze svých úspor. Podobnou částku na účet Union banky vložila i paní Marie, důchodkyně z Prahy. "Pro mě to je roční důchod. Propadnou mi tam peníze, které jsem šetřila po pětikorunách," svěřila se téměř se slzami v očích.

Vzpomněli prohranou arbitráž

Lidé, kteří se na demonstraci sešli, požadují navrácení celých vkladů. O tom svědčily i transparenty s nápisy: Union banka, vraťte nám 100% našich peněz. Na plakátech či krabicích se objevily i nápisy jako: Krádež pod dohledem ČNB či Každá česká banka je zlodějská sebranka. Jako častá výtka byla mezi lidmi slyšet věta: " Deset miliónů za Železného, jó, to stát zaplatí, ale nám obyčejným lidem, to ne."

Dostali pokutu

Organizátor akce, Milan Mazánek, několikrát opakoval, že za krach banky, ve které zůstaly peníze více než dvěma stům tisícům lidí za téměř 15 miliard korun, je odpovědný stát a centrální banka. Nespokojení klienti hned na místě podepsali petici, se kterou se pak vydali za patřičného skandování před budovu Sněmovny, kde ji chtěli předat poslancům. Tam ale narazili na policisty, kteří organizátory pokutovali za to, že opustili nahlášené místo.

Asi po hodině a půl se rozčilení demonstranti rozešli. Podle Mazánka to ale nebyla poslední protestní akce. "Budeme se snažit, aby nás podpořilo více lidí z Moravy. Ale je těžké se s nimi spojit, protože většina z poškozených nemá ani mobil, na internet, kde máme webové stránky, se také těžko dostanou," řekla další z organizátorek, Irena Linhartová.

Reklama

Výběr článků

Načítám