Hlavní obsah

Klausovo veto možná přežije díky Marvanové

Novinky, Lukáš Bek
PRAHA

Poslankyně Hana Marvanová (US-DEU) zřejmě znovu připraví horké chvilky Špidlově vládě. Její neúčast na zářijové schůzi Sněmovny vzhledem k očekávanému narození třetího potomka může zhatit přijetí zákona o dani z přidané hodnoty (DPH). Ten má zdražit řadu služeb a je důležitou součástí reformy veřejných financí.

Foto: Petr Kratochvíla

Muzikantský ples 2012

Článek

Část unionistů až dosud spoléhala, že Marvanová přeci jen bude moci přijít do Sněmovny na schůzi, která začne v úterý 23. září. Poslankyně, na jejímž hlasu je osud zákona přímo závislý, však v pátek Právu řekla: "Vzhledem k mému plánovanému pobytu v nemocnici skutečně není možné, abych se té schůze zúčastnila."

Dodala, že si těsnost hlasování o DPH uvědomuje, a proto se již dohodla se šéfem poslanců US Karlem Kühnlem. "Říkal nějaké řešení, ale já bych to nerada tlumočila za něj," poznamenala. Podle svých slov neví, zda Kühnl informoval ostatní poslance US.

Zákon přeřazující část služeb do horní, 22procentní sazby DPH vetoval v červenci prezident Václav Klaus. Poslanci jej podle ústavy mohou přehlasovat pouze nadpoloviční většinou všech zákonodárců. To znamená, že koalice bude potřebovat nejméně 101 hlas, tedy všechny své poslance. Hlasování o vetech bývá obvykle úvodním bodem programu.

Mareš: musíme jednání odložit

Marvanová by přitom - přes dřívější výhrady - zákon o DPH zřejmě podpořila, protože podle svých slov chápe jeho nezbytnost vzhledem k přístupové smlouvě k Evropské unii.

V tuto chvíli podle ní probíhají koaliční jednání. Na nich US-DEU usiluje o příslib postupného sbližování sazeb DPH, které by v konečném důsledku daň sjednotilo na 15 až 17 procent. Marvanová věří v úspěch.

Vicepremiér a šéf US-DEU Petr Mareš je přesvědčen, že koalice ve Sněmovně najde pochopení vzhledem k důvodům absence Marvanové. "Myslím, že koalici nezbude, než hlasovat o odložení projednávání tohoto zákona na další schůzi," řekl Právu. "Musí se to podařit," dodal Mareš.

Říjnové schůze by se poslankyně již zřejmě mohla zúčastnit. Pokud by se vládním poslancům projednávání zákona o DPH nepodařilo přesunout, předloha by nejspíš neprošla.

Náhradník nepřipadá v úvahu

Zákonodárci jsou podle ústavy povinní hlasovat osobně, náhradníci nepřipadají v úvahu. Aby vláda DPH přes Klausovo veto bez Marvanové prosadila, musela by přesvědčit jednoho z opozičních poslanců. ODS i KSČM se však k zákonu staví ostře odmítavě a nemají důvod vládě pomáhat.

Jediným řešením by pak bylo, kdyby se Marvanová vzdala mandátu a na její místo by nastoupil náhradník. To je však málo pravděpodobné. Pokud by Marvanová z komory přece jen odešla, nemohla by se již do Sněmovny vrátit.

Bude ODS párovat?

Podle novely zákona o DPH se od počátku příštího roku mají zdražit některé služby jako třeba telefonování, internet či právní poradenství. Mají podléhat ve výši dvaadvacet procent, zatímco nyní jsou zdaňovány pěti procenty. Státní pokladna by v příštím roce získala navíc jedenáct miliard korun.

Další body reformy veřejných financí - pokud je následně Klaus nebude vetovat - může vláda prosadit i bez Marvanové. U běžně projednávaných zákonů stačí nadpoloviční většina přítomných poslanců.

Marvanová by se mohla tzv. vypárovat, což by znamenalo gentlemanskou dohodu, že by se jeden z opozičních poslanců hlasování nezúčastnil. Někteří členové ODS to v minulých měsících nevylučovali.

Marvanová zatím nechce mluvit o délce své mateřské dovolené: "Opravdu bych teď nerada předjímala. K těmto otázkám se před porodem nebudu vyjadřovat." Poslankyně se již dříve stala pro současnou vládu jazýčkem na vahách. Asi největší potíž vládě způsobila loni na podzim, když nepodpořila tzv. povodňový balíček.

Reklama

Související články

Poslanci projednají reformu v jednom celku

Poslanecká sněmovna v úterý na návrh předsedy poslanců ODS Vlastimila Tlustého sloučila rozpravu ke všem zákonům reformy veřejných financí dohromady. Poslanci...

Výběr článků

Načítám