Hlavní obsah

Klausovi odpůrci jdou protestovat pod jeho okna na Hrad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Skupina aktivistů, která se organizuje přes populární internetové stránky Facebook, svolala na 28. února 15:00 přímo na Pražský hrad demonstraci za odvolání prezidenta Václava Klause. Součástí akce by měla být symbolická defenestrace.

Článek

"Cílem je přinést na Pražský hrad vlajku EU u příležitosti výročí zvolení stávajícího prezidenta ČR a pokojnou formou vyjádřit nesouhlas s chováním pana Klause na mezinárodní politické scéně, které není v souladu se zájmy České republiky, jež by měl jakožto náš nejvyšší ústavní představitel hájit," uvádějí aktivisté na Facebooku.

Součástí demonstrace bude i podpisová akce k petici požadující ukončení mandátu Václava Klause. Na závěr se chystá "malé symbolické překvapení v duchu naší národní tradice, jež kdysi počínala právě na Hradě a jejímž důsledkem byly začasto změny evropského formátu". Tím se samozřejmě myslí defenestrace - čili vyhození z okna.

V petici, která je umístěna rovněž na stránkách neosladis.eu, žádají parlament, aby přijal legislativní opatření, kterým by ukončil mandát současného prezidenta České republiky.

"Jsme toho názoru, že Václav Klaus svým politickým působením škodí zájmům občanů České republiky. Prezident ČR slibuje po zvolení na svou čest, že bude úřad zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí (čl. 59 Ústavy ČR). Václav Klaus však stále častěji ve vztahu k zahraničí zaujímá postoje, které nerespektují rozhodnutí vlády ani občanů, jejichž většina se v referendu vyslovila pro přistoupení k Evropské unii. Svými skutky tedy nepokrytě porušuje slib předepsaný Ústavou ČR," stojí v textu petice.

Reklama

Výběr článků

Načítám