Hlavní obsah

Klausová se na slovenskou misi připravuje zatím na ministerstvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Livia Klausová, manželka bývalého prezidenta, je již zaměstnankyní ministerstva zahraničí a připravuje se na cestu na Slovensko, kde by se měla stát velvyslankyní. V úterý to uvedlo tiskové oddělení ministerstva.

Foto: Petr Horník, Právo

Livia Klausová

Článek

Klausová momentálně čeká na povolení Bratislavy na výjezd na misi. V resortu pracuje v odboru zemí střední Evropy.

Klausovou na Slovensko prosadil prezident Miloš Zeman, spekuluje se o tom, že za její podporu v Zemanově prezidentské kampani. Zeman rovněž navrhl někdejšího kosmonauta a europoslance KSČM Vladimíra Remka na velvyslance do Moskvy. Remek zatím zaměstnancem ministerstva zahraničí není.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Vladimír Remek

Kvůli Klausové a Remkovi měl letos Zeman spor s bývalým ministrem zahraničí a svým hlavním rivalem v prezidentské kampani Karlem Schwarzenbergem (TOP 09). Tomu se návrhy hlavy státu nelíbily. Neshody celkově zablokovaly ministerstvu proces výměny velvyslanců. Po pádu Nečasovy vlády a odchodu Schwarzenberga z Černínského paláce spor skončil.

Slováci Klausovou vítají

Slovenské ministerstvo zahraničí nedávno listu Pravda potvrdilo, že obdrželo českou žádost o povolení s působením nového velvyslance, tedy o takzvaný agrément. Má jít prý o formalitu. Už dřív se k působení Klausové na Slovensku kladně vyjádřili premiér Robert Fico i šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák.

Podle listu Pravda by Česko uvítalo, pokud by se Klausová stala velvyslankyní do 28. října, na kdy připadá výročí vzniku první Československé republiky. Dodržení tohoto termínu prý ale není jisté, protože Klausová údajně stále čeká na bezpečnostní prověrku. Podle Pravdy by Klausová navzdory tomu mohla vycestovat na Slovensko a na získání bezpečnostní prověrky by mohla vyčkat už v pozici velvyslankyně.

Minulý týden v Praze předal pověřovací listiny nový slovenský velvyslanec Peter Weiss, který byl v minulosti šéfem postkomunistické Strany demokratické levice, kterou pohltil Ficův Směr-sociální demokracie. Weiss byl i velvyslancem v Maďarsku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám