Hlavní obsah

Klause zarazilo Johnovo rozhodnutí zůstat ve Sněmovně jako novinář

Novinky, ČTK, jov, ada, nig
Aktualizováno

Rozhodnutí předsedy Věcí veřejných (VV) Radka Johna věnovat se vedle politiky i žurnalistice, nepřekvapilo jen jeho politické protivníky, ale i prezidenta Václava Klause. John totiž šéfuje bezpečnostnímu výboru, a může tak přijít i do styku s tajnými informacemi.

Klause zarazilo Johnovo rozhodnutí zůstat ve Sněmovně jako novinář Video: Novinky

 
Článek

Klaus ve čtvrtek uvedl, že když mu v telefonu pípla SMS o Johnově novém angažmá, začal hned uvažovat o tom, koho za něj VV postaví, koho mají v řadě na jeho místo ve Sněmovně.

"Ve snu mě nenapadlo, že by pokračoval v práci poslance,“ poznamenal prezident, který ale nechtěl hodnotit, zda je Johnův postup v souladu se zákonem.

"Ti politici, kteří kradli a dělali podvody, se bojí oprávněně. Čím víc se budou bát, tím lépe pro nás. Špinavosti, o kterých vím a na které přijdu, budu publikovat," reagoval John, který prý dostal řadu nabídek.

Pouze v Týdnu, který vydává Empresa Media, prý dostal možnost nejen psát, ale ovlivňovat tým spolupracovníků a vytvářet nové projekty. "A především psát o tom, co považuji za důležité. Budu odkrývat krádeže a zákulisní machinace. Považuji to za přínosné pro republiku," řekl John, který tvrdí, že tajné informace, které se dozví jako předseda výboru pro bezpečnost, nepoužije.

"Takové samozřejmě nepoužiju. Nicméně jednání bezpečnostního výboru jsou veřejná a každý novinář na ně může přijít. Za mého působení se stalo pouze dvakrát, že jsme je udělali na pět minut neveřejné. Takové informace jsem samozřejmě nikde nepoužil," řekl John.

Nečas: Je to nestandardní

"Spojení role vrcholného politika a aktivního novináře je v normálních poměrech zcela nestandardní. Pan předseda John by se měl konečně rozhodnout, jestli chce být politikem, nebo novinářem. Nemůže být obojím, to zcela popírá roli nezávislé žurnalistiky," reagoval na informaci o Johnově angažmá premiér Petr Nečas (ODS).

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda VV Radek John po skončení jednání klubu

John překvapil i další politiky. "Já si myslím, že z pohledu výkonu práce poslance, to přímý střet zájmů není, pan poslanec John zřejmě neporušuje žádný zákon, ale myslím, že z hlediska toho, aby svět médií fungoval nezávisle na politice, tak to určitým konfliktem zájmu asi bude," uvedl například ve čtvrtek v České televizi šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Odejděte, vyzval Johna Gazdík

Předseda poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík Johna vyzval, aby složil mandát. Minimálně by měl odejít z čela výboru pro bezpečnost, neboť jeho vedení prý dlouhodobě nezvládá.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéfové poslaneckých klubů: vlevo Petr Gazdík (TOP 09 s STAN) a Jeroným Tejc (ČSSD)

Předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc připomněl, že kdyby John opustil Sněmovnu, nahradil by jej ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský, čímž by koalice získala další mandát. Tejc nadnesl i spekulaci, že by celá věc mohla být předem připravena.

Gazdík tuto teorii odmítl.

Z výborů by odejít měl, míní Klasnová

Šéfka poslaneckého klubu VV Kateřina Klasnová bude na jednání klubu apelovat na Johna, aby řešil své setrvání v obou výborech, ve kterých nyní ve Sněmovně působí.

„Neustále by byl pod tlakem, jak politiků i médií, že je v konfliktu zájmů, a proto chci na něj apelovat, aby zvážil setrvání v těchto orgánech. Myslím si, že by se střetu zájmů nedopustil, mohu mu i věřit, ale byl by neustále v podezření a čelil by nařčení, že je ve střetu zájmů, proto by pro něj bylo lepší, kdyby tyto výbory opustil a byl v jiných, kde to není tak citlivé,“ řekla Klasnová Právu.

Foto: Petr Horník, Právo

Kateřina Klasnová (VV)

V tom, že John zůstane dál řadovým poslancem, problém nevidí. „Daleko větším problémem podle mě je, když poslanci při svém podnikání využívají získaných informací a kontaktů v politice ve svém byznysu,“ dodala Klasnová.

O VV psát nebudu, tvrdí John

John ve čtvrtek oznámil, že přijal nabídku vydavatelského domu Empresa Media podnikatele Jaromíra Soukupa. Ten vydává například časopisy Týden či Instinkt. [celá zpráva]

Spojení politiky a byznysu je nemyslitelné, tvrdí odborník
Vedoucí katedry žurnalistiky na fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity Rudolf Burgr řekl, že podobné propojení politiky, byznysu a médií je nemyslitelné. "Tu práci (novinářskou) to nějak ovlivnit může," myslí si. "Předpokládám, že redakce si od toho slibuje exkluzivní materiály," dodal s tím, že spekulace může vyvolávat i to, že John coby politik nastoupil do vydavatelství vlastněného člověkem s napojením na politiku.
zdroj: ČTK

John zároveň oznámil, že odejde z čela VV. Ve spojení práce poslance a novináře problém nevidí. "Publikační činnost politiků je zcela běžná, stejně jako je běžné, že poslanci neopouštějí svou profesi, které se v životě věnovali," uvedl v tiskovém prohlášení. O VV psát nehodlá, neboť by mu prý čtenáři nevěřili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám