Hlavní obsah

Klaus zvažuje udělení milosti pro Hoffmanna

PRAHA

Prezident Václav Klaus uvažuje o udělení milosti pro osmdesátiletého Karla Hoffmanna, který byl odsouzen na čtyři roky do vězení za sabotáž, které se dopustil v srpnu 1968 při vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Svůj trest by měl nastoupit v pondělí.

Foto: Adolf Goebel

Pták roku 2016 - červenka obecná.

Článek

"Ptáte-li se mne, jestli o tom uvažuji, říkám uvažuji, ale k rozhodnutí jsem nedospěl," řekl Klaus při odchodu z České televize. Podle Klause je Hoffmannův případ "velmi zvláštní a specifický". Prezident dostal v souvislosti s Hoffmannem nejvyšší počet žádostí o milost v celé historii, a to dokonce i ze zahraničí.

Svou roli v uvažování o případné prezidentské milosti hraje zřejmě i Hoffmannův věk. Klaus si v pátek u Vězeňské služby ČR ověřil, zda je v českých věznicích někdo nad 80 let. "Ukázalo se, že u nás nikdo takový není, a že ve vězení jsou dokonce jen tři lidé nad 70 let," uvedl prezident.

Nominace Špidly na eurokomisaře je podraz

Prezident Václav Klaus se v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce obul do nově vzniklé vlády. Vadí mu, že její program je nejasný a priority jsou jen velmi obecné. Nový kabinet prý nezvládl ani nominaci Vladimíra Špidly na post evropského komisaře.

Proč se má Špidla stát komisařem prý vláda nedokázala veřejnosti dostatečně vysvětlit, přirovnáním pak uvedl, že post eurokomisaře je pro Špidlu trafika. Lidé prý podobný krok Grossově vládě neodpustí. "Z tohoto hlediska to byla velká chyba," řekl Klaus.

Bývalý premiér by měl v listopadu nahradit na postu evropského komisaře Pavla Teličku.

ODS by měla nový kabinet víc kritizovat

Klaus v souvislosti s novým kabinetem doufá, že v programovém prohlášení předloží konkrétní kroky, jak řešit problémy Česka. Programová část koaliční dohody staronové koalice ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody-DEU je podle něj zatím "bezzubá", nekonkrétní a neurčuje jasné pořadí vládních priorit. Klaus vládu jmenuje ve středu.

Kritice neušla ani opoziční ODS, jejímž je nyní čestným předsedou. Podle něj zvolila taktiku, že se "nebude do ničeho plést". A stejně jako mnozí politologové Klaus soudí, že ODS si spočítala, že se jí víc vyplatí, pokud nechá stávající koalici ještě víc "vydusit" a bude sbírat hlasy do dalších voleb.

"Žádný spor s ODS nemám a jestli bych si já myslel, že měla vstoupit do hry aktivněji, to je věc druhá," uvedl. "Například mohla už daleko dříve komentovat tu vládu," řekl na adresu stínových ministrů za ODS. Špičky ODS jsou ale nyní na dovolené a sejdou po dovolené v pondělí.

Anketa

Měl by podle vás dát prezident Karlu Hoffmannovi milost
Ano
49,2 %
Ne
50,8 %
Celkem hlasovalo 1292 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Klaus ve středu jmenuje novou vládu

Prezident Václav Klaus po úterní schůzce s budoucími ministry Cyrilem Svobodou, Karlem Künhlem a Františkem Bublanem oznámil, že zítra v 11. hodin jmenuje...

Gross uvádí do úřadu nové ministry

Čtyři nové ministry hodlá ve čtvrtek uvést do úřadu premiér Stanislav Gross. Jako první vyrazil s předsedou US-DEU a bývalým ministrem místního rozvoje Pavlem...

Průzkum: Vláda by měla dostat důvěru

Většina občanů si přeje, aby vláda Stanislava Grosse dostala od Poslanecké sněmovny důvěru a šanci vládnout v příštích dvou letech. Vyplývá to z exkluzivního...

Výběr článků

Načítám