Hlavní obsah

Klaus: zneužití povodní v politice je zlé a darebné

PRAHA/ÚSTÍ NAD LABEM

Prezidentovi Václavu Klausovi se nelíbí postup některých českých politiků, kteří podle něj zneužívají současné povodně k "předvolebním hrátkám". Během své pondělní návštěvy Prahy 18 označil jejich počínání za "darebné, opravdu zlé a darebné." Konkrétní jména Klaus neuvedl, poznamenal ale, že občané sami dobře vědí, kteří politici se tak chovají.

Článek

Podle prezidenta je nutné pracovat na zmírnění škod způsobených záplavami a řešit povodňovou situaci i s výhledem do budoucna. "Je ovšem darebné, opravdu zlé a darebné využívat povodní k předvolebním hrátkám. A to někteří politici dělají a je to nedůstojné. Já se divím, že se nestydí, já se divím, že se nezačervenají, když něco takového dělají," řekl dnes Klaus.

Koho má na mysli, neřekl. "Myslím, že oni to dobře vědí a celá naše veřejnost to také dobře ví, koho se to týká," dodal Klaus.

Záplavy politickou rozbuškou hlavně v Ústeckém kraji

Vládu v souvislosti s povodněmi kritizují hejtmani nejvíce postižených krajů. Vadí jim přístup kabinetu k budování protipovodňových zábran, na které podle nich vláda po povodních v roce 2002 uvolnila jen zlomek peněz, než původně slíbila. Hejtmani už teď odhadují, že škody způsobené letošní povodní dosáhnou desítek až stovek miliónů korun.

Nejostřejší kritice čelí premiér Jiří Paroubek (ČSSD) v Ústeckém kraji, ve kterém přitom kandiduje do Sněmovny. Ústecký hejtman Jiří Šulc (ODS) v pořadu České televize Otázky Václava Moravce konstatoval, že se od posledních záplav na Labi nepostavil ani metr protipovodňových zábran. Přidal se i primátor Ústí Petr Gandalovič (ODS), který v pořadu televize Prima připomněl, že Ústí nad Labem investovalo do protipovodňových opatření 30 miliónů korun, zatímco stát nedal Povodí Labe ani korunu.

Paroubek přitom nedávno zástupce Ústí nad Labem kritizoval za nedostatečnou přípravu proti velké vodě. "Jestli někdo zaspal, tak to byl stát, který nesplnil popovodňové sliby," reagoval hejtman Šulc na premiérovu kritiku. Primátor Gandalovič, který ve sněmovních volbách kandiduje proti Paroubkovi, prohlásil, že premiér celou věc zpolitizoval.

Předseda vlády nesouhlasí s tím, že by vláda nedostatečně financovala budování protipovodňových opatření. Stát podle Paroubka vynaložil čtyři miliardy korun, stejnou částku uvolní v letech 2007 až 2010. Některé projekty podle něj nelze financovat, protože nejsou připraveny.

Vláda podle svého předsedy už nebude schvalovat další peníze na pomoc zaplaveným obcím, už dříve uvolnila 380 miliónů korun. Paroubek také nepovažuje za nutné, aby se mimořádně scházela Sněmovna, což navrhla opoziční ODS. Nevyloučil, že kvůli vyšším výdajům na odstranění povodňových škod se může zvýšit schodek rozpočtu.

Anketa

Myslíte si, že politici zneužívají povodně v předvolebním boji?
Ano
92,3 %
Ne
7,7 %
Celkem hlasovalo 6132 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám