Hlavní obsah

Klaus zašel s Knížákem na pivo

– Praha • Aktualizováno

Prezident Václav Klaus se ve čtvrtek odpoledne setkal s ředitelem Národní galerie Milanem Knížákem. Sešli se u piva v pražské restauraci U Vejvodů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus s Milanem Knížákem v pražské restauraci U Vejvodů.

Článek

Knížák tento týden oznámil, že příští rok skončí v čele Národní galerie (NG), kterou vede již více než deset let. [celá zpráva]

Podle Klause šlo o setkání, které společně s Knížákem plánovali už před Vánocemi. Dostaveníčko v hospodě U Vejvodů na pražském Starém Městě si dali prý proto, aby si utříbili názory.

"Pokud to někdo bere jako aktualitu vyvolanou posledními událostmi, tak není,“ podotkl prezident. "Na druhé straně vznikly-li tyto události, nemám důvod, abych se při tomto setkání skrýval. Myslím si, že je směšné, co se odehrává kolem pana Knížáka. S agresivitou, která se vynořuje proti jeho osobě, nemohu zásadně souhlasit,“ uvedl Klaus.

Chodníky jsou kluzké, shodl se Knížák s Klausem

Knížák sice oznámil, že odejde z čela NG, svou další kariéru však v politice nevidí. "Mám ambice se plést do politiky, ale jako občan,“ podotkl Knížák. Ředitel NG daroval prezidentovi knihu o NG s názvem 909, která podle Klause dokládá výsledky instituce v posledních letech.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident s ředitelem Národní galerie neprobírali jen politiku, ale i počasí. "Povídali jsme si také o tom, že jsem včera upadl a prezident dneska skoro taky,“ prozradil Knížák.

Knížák čelí dlouhodobě velmi ostré kritice části umělců, kterým se nelíbí směřování NG pod jeho vedením.

Reklama

Výběr článků

Načítám