Hlavní obsah

Klaus vybral jako termín voleb první červnový víkend

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident republiky Václav Klaus vybral jako termín konání voleb do Poslanecké sněmovny pátek 2. června a sobotu 3. června letošního roku. Rozhodnutí, které v pondělí zveřejnil, postoupil k podepsání premiérovi Jiřímu Paroubkovi.

Článek

Ten ale uvedl, že s ním prezident vyhlášený termín sněmovních voleb nekonzultoval. Podle slov mluvčí vlády Lucie Orgoníkové chce premiér o termínu ještě popřemýšlet a zítra by se měl rozhodnout. V nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce Paroubek hovořil i o druhém červnovém víkendu, tedy termínu 9. a 10. června.

Pokud premiér termín potvrdí, politické strany a hnutí budou muset seznamy svých kandidátů odevzdat nejpozději v úterý 28. března, tedy v souladu s volebním zákonem 66 dnů před zahájením sněmovních voleb.

Ústava hovoří o tom, že volby vyhlašuje prezident republiky. Tato pravomoc patří k těm, které vyžadují kontrasignaci premiéra nebo jiného člena kabinetu. "Za rozhodnutí prezidenta republiky, které vyžaduje spolupodpis předsedy vlády nebo jím pověřeného člena vlády, odpovídá vláda," uvádí se v kapitole věnované moci výkonné.

V případě, že by se konaly volby nyní, zvítězila by podle prognózy agentury Factum Invenio ODS, kterou by volilo skoro 30 procenta občanů. Občanští demokraté by tak pravděpodobně získali v Poslanecké sněmovně 70 mandátů. Na druhém místě by skončila ČSSD, která by měla s asi 25 procenty hlasů o deset křesel v dolní komoře méně. Preference sociálních demokratů od loňského listopadu poklesly přibližně o tři procenta.

Třetí by podle průzkumů ve volbách skončili komunisté, které by podpořilo asi 19 procent voličů. KSČM by tak ve sněmovně získala 45 mandátů. Do sněmovny by se ještě dostala KDU-ČSL, která by získala přibližně 11 procent hlasů, a získala tak 25 mandátů.

Anketa

Půjdete letos volit do Sněmovny?
Ano
88,5 %
Ne
8 %
Ještě nevím
3,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11905 čtenářů.

Termíny pro volby do Sněmovny

28. března - Končí lhůta pro podávání kandidátních listin krajskému úřadu.

28. března - 3. dubna - Přezkoumání kandidátních listin krajským úřadem.

3. dubna - Konec lhůty, ve které je možno doplňovat do kandidátní listiny další kandidáty a měnit jejich pořadí.

13. dubna - Termín pro odstranění případných vad na kandidátních listinách.

14. dubna - Krajský úřad do této doby rozhodne o registraci kandidátek, škrtnutí kandidáta nebo odmítnutí kandidátní listiny. Proti rozhodnutí je možné se odvolat k soudu.

13. května - Termín pro registrace kandidátních listin na základě rozhodnutí soudu.

17. května - 31. května 14:00 - Doba vyhrazená pro volební kampaň v Českém rozhlase a v České televizi.

30. května - Dodání hlasovacích lístků voličům. Zároveň se od tohoto dne nesmí zveřejňovat předvolební nebo volební průzkumy. Zákaz končí ukončením hlasování.

2. června 2006 - První den voleb. Hlasování začíná ve 14:00 a končí ve 22:00.

3. června 2006 - Druhý den voleb. Hlasování začíná v 8:00 a končí ve 14:00.

Reklama

Výběr článků

Načítám