Hlavní obsah

Klaus vetoval zavedení eurozatykače

PRAHA

Prezident Václav Klaus v pondělí odmítl podepsat novely trestního řádu a trestního zákona, kterými měl být do českého právního systému zaveden institut tzv. evropského zatykače. Tedy možnost vydávat občany ČR k soudům do jiných zemí Evropské unie.

Článek

Václav Klaus je přesvědčen, že přijetí těchto novel by znamenalo rezignovat na vlastní svrchovanost České republiky a na její způsobilost v tomto ohledu samostatně jednat.

Prezident na své osobní internetové stránce své rozhodnutí nepodepsat novely rozsáhle zdůvodňuje. "Některé země EU si vyžádaly až sedmileté přechodné období, v němž hodlají hledat ústavní dořešení problému eurozatykače," uvádí mimo jiné Klaus s tím, že náš zákon je naopak zcela maximalistický a jde dokonce i nad rámec požadavků Evropské unie. "To v žádném případě nebylo nutné," píše prezident.

Za absurdní prezident považuje argumenty předkladatelů, že v případě nepřijetí eurozatykače se Česká republika stane "eldorádem zločinců a mafií." Klaus podotýká, že tito lidé by se měli uvědomit, že "naše Listina základních práv a svobod nebrání vydávat do ciziny cizince, ale že brání vydávat do ciziny naše vlastní občany," které můžeme soudit u v České republice.

Opozice souhlasí s prezidentem

S prezidentovým hodnocením se plně ztotožnil stínový ministr spravedlnosti ODS Jiří Pospíšil. S krokem Klause souhlasí i místopředseda KSČM Vojtěch Filip, který ale stejně jako Pospíšil nechtěl předpovídat, zda dolní komora prezidentovo veto přehlasuje. Místopředseda sněmovního ústavně-právního výboru Zdeněk Koudelka (ČSSD) ale věří, že se to koalici podaří. ČTK řekl, že v evropském zatykači rozhodně nevidí hrozbu suverenitě Česka, ale zločinnosti a zločincům.

.: ANKETA
Souhlasíte s vetem prezidenta V. Klause ohledně eurozatykače?
Hlasujte v anketě na konci článku.

Schvalování novel nebylo jednoduché jak na půdě Sněmovny, tak i v Senátu. Mezi poslanci získaly vládní novely na konci června vždy přesný počet hlasů potřebný ke schválení. Rozhodování senátorů o měsíc později bylo o něco rozhodější, když se pro schválení novel vyslovilo 35 ze 62 přítomných senátorů, což bylo o tří více než bylo potřeba.

Institut eurozatykače se vládní koalici, pod vedením Vladimíra Špidly, letos v lednu nepodařilo prosadit do Listiny základních práv a svobod. Její poslední šancí tak byly novely trestního zákona a trestního řádu, kterými se ustanovení o evropském zatýkacím rozkazu aplikují do českého práva. Řada odborníků však tuto variantu považuje za neústavní.

Anketa

Souhlasíte s vetem prezidenta V. Klause ohledně eurozatykače?
ano
48,6 %
ne
51,4 %
Celkem hlasovalo 4621 čtenářů.

Zpráva

Podle mluvčího Evropské komise "zatykač podle posledních informací nepřevedly do domácího práva pouze Česká republika a Itálie". Na začátku léta byly v této situaci ještě i Řecko, Malta, Slovensko, Estonsko a Německo.

ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám