Hlavní obsah

Klaus vetoval zákon o loteriích

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Václav Klaus svým vetem vrátil ve středu Sněmovně k projednání novelu zákona o loteriích. Podle něj měla norma sloužit spíše jako předvolební argument. Místo aby problémy řešila, vytvořila další, míní Klaus.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

„Přijetím novely by ztratily možnost získat finanční granty školy, nemocnice, domovy důchodců a mládeže, divadla či muzea a handicapovaní spoluobčané, aniž by byl jakkoli vyřešen jiný zdroj jejich příjmů,“ uvedl Klaus jako jeden z důvodů, proč se rozhodl novelu vetovat.

Podle něj navíc znemožňuje podporu obecně prospěšných projektů spojených s reprezentací ČR v zahraničí, jako jsou například mistrovství světa nebo olympiády. Připomněl, že proti novele protestovali představitelé všech sportovních svazů, mládežnických organizací a významných kulturních institucí od Orla přes Junáka až po Národní galerii.

Klaus vyjádřil obavu, že norma by mohla roznítit arbitrážní spory kvůli zkrácení doby platnosti licencí dosavadním provozovatelům. „Hrozilo by nebezpečí významných finančních ztrát ze státního rozpočtu, neboť jde o nepřípustnou právní retroaktivitu, jež je v rozporu s principem právní jistoty zakotvené v Ústavě,“ argumentuje dále Klaus.

Prezident má i pochybnosti k bodu, který dává obcím pravomoc hazard regulovat. To může podle Klause vytvořit korupční prostředí, protože absence pravidel by mohl vést ke zneužívání vyhlášek ve prospěch podnikatelských zájmů.

„Je zjevné, že novela vykazuje závažné nedostatky, které zákonodárce v průběhu projednávání buď nedomyslel, anebo je obětoval zjednodušené předvolební rétorice,“ uzavírá svou argumentaci Klaus.

Obce už s platností zákona počítala

Některá města rozhodnutí Klause vetovat zákon, který měl obcím zajistit právo účasti na povolovacím řízení k provozování loterií a podobných her, nově i videoloterních terminálů, překvapilo.

Zřejmě jsou loterijní lobby hodně silná.

Například v Brně a Aši už schválili vyhlášku, která se zákonem počítala. Svaz měst a obcí ČR (SMO) ve čtvrtek prohlásil, že prezidentovo rozhodnutí respektuje, s některými z odůvodnění však věcně nesouhlasí.

Na novelu podle ČTK netrpělivě čekali například v Aši, kde už přijali novou vyhlášku, která až na výjimku zakazuje ve městě videoterminály. Platit měla začít od července, kdy už radnice předpokládala, že bude zákon prezidentem podepsán. "Budeme se k tomu muset vrátit. Dozorový orgán by nám teď asi vytýkal, že je vyhláška nezákonná," řekl nepříjemně překvapený starosta Aše Dalibor Blažek. "Zřejmě jsou loterijní lobby hodně silná," komentoval veto prezidenta.

S přijetím vyhlášky počítala i Praha, schvalovat ji mělo zastupitelstvo příští týden ve čtvrtek. Vedení města nyní chce oprášit zákon, který již jednou poslancům předložilo. Ti se jím ale podle náměstka primátora Rudolfa Blažka nezabývali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám