Hlavní obsah

Klaus varoval před panikařením kolem globálního oteplování

– NEW YORK • Aktualizováno

Prezident Václav Klaus v úterý vystoupil na mezinárodní klimatické konferenci v New Yoku. A hned varoval, že panikaření kolem globálního oteplování je na postupu. Ti, kteří jako on dávají přednost klimatickému realismu, by se podle něj neměli soustřeďovat jen na hledání nových argumentů, ale i na získávání dalších příznivců.

Článek

Nepřekonatelný problém vidí Klaus v politickém populismu zastánců teorie globálního oteplování a v jejich údajné neochotě k diskusi. "Jediným východiskem (z této situace) je panství jejich moci nad našimi životy daleko více omezit," prohlásil.

Lidé podle něho mají sklon "slepě věřit" závěrům Mezinárodního panelu pro změny klimatu (IPCC) navzdory tomu, že od počátku jde spíše o politický než vědecký závazek. Politici, média, intelektuálové i úředníci ve stále vlivnějších mezinárodních organizacích je nejen přijímají, ale používají je bez výhrad obsažených i v samotných dokumentech IPCC, řekl prezident.

Namítl, že snížení emisí oxidu uhličitého, po němž volají ekologičtí aktivisté, by si vyžádalo zastavení hospodářského růstu, a tím i zamezení dalšího zvýšení životní úrovně, zastavení populačního růstu nebo omezení schopnosti člověka užívat rozšiřující se bohatství, vědu a techniku k řešení naléhavých problémů lidstva, zejména v rozvojových zemích.

:. Prezident Václav Klaus na konferenci v New Yorku. Foto: ČTK/AP

"Taková ambice jde proti lidské zkušenosti, která byla vždy spojena se silnou motivací postupovat vpřed a k lepším podmínkám. Není důvodu přistupovat ke shora řízené změně právě teď - zejména s argumenty vycházejícími z tak neúplných a chybných znalostí, jak je předkládá IPCC," řekl.

Rozhovor v CNN

Prezident vystoupil před konferencí v pořadu televize CNN, kde řekl, že debata o globální změně podnebí by neměla vycházet jen z odborných vědních oborů, jako je klimatologie.

"Je to více záležitost společenských věd, protože je to problém společnosti," řekl Klaus. "Je mi velmi líto, že společenští vědci jsou v této diskusi zticha, že se neúčastní konferencí ani na jedné straně," dodal.

Český prezident dlouhodobě polemizuje s názory, že je nejvyšší čas změnit kvůli údajnému oteplování planety chování lidstva. Opakovaně vyzývá k seriózní diskusi a upozorňuje, aby v zájmu předcházení změnám klimatu nebyly ohroženy svoboda člověka a prosperita lidstva. Hovořil o tom i na světovém setkání státníků loni na podzim v newyorském sídle OSN.

S Klausovými názory často nesouhlasí někteří ekologové, podle nichž je globální oteplování zjevné a informace o něm jsou známé již po desetiletí. Místopředseda české vlády a předseda Strany zelených Martin Bursík prezidentu vyčítá, že svými postoji oslabuje autoritu republiky v oblasti klimatických změn.

Anketa

Souhlasíte s prezidentem v názoru na globální oteplování?
ano
37,7 %
ne
62,3 %
Celkem hlasovalo 7313 čtenářů.

Klimatická konference v New Yoku

Newyorskou konferenci pořádá konzervativní ústav Heartland Institute, který zpochybňuje rozsah a význam klimatických změn a staví se proti snahám přijímat kvůli nim celosvětová omezující opatření.

Jedním z hlavních cílů konference je vysvětlit "často přehlíženou druhou stranu debaty o klimatických změnách", uvádí se v jejích materiálech.

K účasti na konferenci Klause přiměla snaha postavit se tendencím prosazovaným ekologickými aktivisty v čele s bývalým americkým viceprezidentem Albertem Gorem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám