Hlavní obsah

Klaus v pondělí přijme palestinského prezidenta Abbáse

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Na návštěvu České republiky přiletí v neděli prezident palestinské autonomie Mahmúd Abbás. V pondělí by se měl setkat s prezidentem Václavem Klausem a předsedou Sněmovny Miloslavem Vlčkem. Původně měl Abbás do ČR zavítat již počátkem února. Novinkám informaci potvrdil hradní mluvčí Radim Ochvat.

Foto: Vincent Kessler , Reuters

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás

Článek

Návštěva prezidenta palestinské autonomie byla původně plánována již na začátek února, Abbás ji však z důvodu neodkladných jednání o tehdy vypjaté situaci na blízkém východě zrušil.

Vedle přijetí u prezidenta Klause se Abbás setká i s předsedou Sněmovny Miloslavem Vlčkem.

Česká republika v současnosti předsedá Radě EU a mimo jiné se podílí na řešení dlouhodobé krize v pásmu Gazy, která v lednu eskalovala.

Čtyřiasedmdesátiletý Abbás je předsedou strany Al-Fatah, v blízkovýchodním konfliktu zastává umírněný postoj, díky kterému se těší podpoře USA, EU i Izraele, na druhou stranu se proti němu obrací militantní hnutí Hamás, které volá po novém vedení pro Palestince.

Abbás byl v Praze poprvé v roce 1987 jako člen výkonného výboru Organizace pro osvobození Palestiny. V čele palestinské samosprávy vystřídal před čtyřmi lety Jásira Arafata.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám