Hlavní obsah

Klaus v otázce církevních restitucí nahlodal i Dobeše

Právo, Jan Rovenský

Poslance Josefa Dobeše (dříve VV) nahlodal prezident Václav Klaus. Dobeš církevní restituce podpoří jedině pod podmínkou, že šéf Hradu bude spokojen s garancemi, že nebude prolomena restituční hranice z roku 1948. A spolu s celým klubem VV, kde zůstal jako nestraník, nepodpoří ani zvýšení DPH.

Foto: Petr Horník, Právo

Josef Dobeš (VV)

Článek

„Pro mě je v tuto chvíli hodně důležité, že pan prezident a kardinál Dominik Duka chtějí garance, že nedojde k prolomení roku 1948. To si myslím, že je správně. Počkám si, jak se prezident postaví k premiérově dopisu, jestli to je pro něj dostatečná garance, a pak budu hlasovat,“ řekl v úterý Dobeš Právu.

Na dotaz, zda dostatečnou garanci nepředstavuje už dopis premiéra Petra Nečase (ODS), který prezidenta ujistil, že se není třeba obávat prolomení hranice 1948, Dobeš odpověděl: „Pro mě jsou garanty prezident Klaus a kardinál Duka. Myslím a doufám, že dojde k reakci (na premiérův dopis). Můj pohled by byl schvalovat restituce poté, co dojde k vyjádření kardinála a prezidenta.“

Dobeš až dosud vždy hlasoval pro vládní návrh majetkového vyrovnání s církvemi. A stále se kloní k tomu, že by pro ně zvedl ruku. „Myslím, že postoj prezidenta a kardinála může být i vodítkem pro spoustu poslanců,“ dodal.

Vyloučení ani z klubu Věcí veřejných, jehož je členem, se nebojí. „Nikde jsem to zatím neslyšel a nikde to ani nezaznělo,“ podotkl.

Prezident opět ve hře

Klaus se tak opět dostává do hry a jeho hlas může nepřímo rozhodnout o osudu Nečasovy vlády, jejíž hlavní potíže se nyní točí kolem zvýšení DPH. Dobeš je také připraven se postavit proti zvýšení DPH, které naopak slíbil podpořit véčkař Milan Šťovíček.

„Budu hlasovat se všemi rozumnými lidmi v ČR proti, protože jestli to poprvé nezafungovalo, tak je jasné, že to napodruhé nezafunguje,“ prohlásil.

Při svém výroku Dobeš narážel na pondělní slova prezidenta, který uvedl, že při hlasování o daňovém balíčku by měl zvítězit „zdravý rozum“, a již předtím zvýšení DPH označil za „ekonomickou sebevraždu“.

To rozzlobilo Nečase, který na to reagoval slovy, že ústup od zvýšení daní by byl špatný signál finančním trhům. „To by byl krok za hranicí politické a ekonomické hlouposti, to už je na hranici politické a ekonomické debility,“ prohlásil.

Klause s Dobešem pojí přátelské vztahy – prezident v minulosti poslance označil za nejlepšího ministra školství, Dobeš si na resort vzal někdejšího šéfa konzervativní Akce D.O.S.T. Ladislava Bátoru, který má také blízko ke Klausovi.

Podle prezidentova tajemníka Ladislava Jakla Klaus zatím neplánuje hrát roli mediátora při sporu o DPH. Spojení zvyšování daní s důvěrou vládě považuje Jakl za formu nátlaku.

„Na stole v takto vyhrocené podobě to ale zatím není. Zvyšovat daně v tuto chvíli je špatně, ale rozumím tomu, že to je určitá koaliční úlitba, a je otázka, zda někdo v koaličních debatách a obchodech nepreferuje své vlastní zájmy, před kroky, které by pomohly republice,“ řekl v úterý v ČT.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám