Hlavní obsah

Klaus Topolánka sestavením vlády zatím nepověří

Právo, Novinky, dan, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus zatím nepověří předsedu ODS Mirka Topolánka sestavením vlády. Chce nejprve výsledky jednání mezi ním a předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem. Na jednání jim dal týden. Topolánek Klause o pověření sestavit vládu požádal v pátek odpoledne. Snažil by se prý sestavit menšinovou vládu ODS s podporou všech stran bez KSČM. S tím ale předseda ČSSD Jiří Paroubek zatím nesouhlasí.

Článek

Pokud by se takovou vládu nepodařilo sestavit, usiloval by Topolánek o předčasné volby.

V podstatě to znamená, že Topolánek pohřbil myšlenku trojkoaliční vlády ODS, lidovců a zelených, se kterou se až dosud počítalo a ČSSD ji odmítala. Bez její podpory byla trojkoalice ztracená, protože neměla pro případnou vládu většinu ve Sněmovně. "Koaliční strany projevily ochotu se dohodnout," řekl Topolánek.

Klaus chce ale nejprve výsledky jednání mezi ním a Paroubkem. "Teprve na tomto základě se rozhodnu o svých dalších krocích," sdělil Klaus prostřednictvím svého mluvčího Petra Hájka.

Oba politici mají na domluvu čas do 11. sprna. Podle Klause už by se v pondělí 14. srpna při volbě předsedy Sněmovny měla nynější patová situace odblokovat.

Topolánek: nepřekvapilo mě to

Topolánek v České televizi řekl, že ho krok prezidenta Václava Klause nepřekvapil. "Trochu se mi ulevilo. Teď už není ten Černý Petr jenom v mých rukou, a dělíme se o něho svorně všichni ostatní," řekl. Jeho mandát k vyjednávání prý tímto odmítnutím skončil.

Paroubek: takovou vládu ČSSD nepodpoří

Předseda ČSSD Jiří Paroubek se ihned poté nechal slyšet, že podobnou vládu by jeho poslanci nepodpořili. "Myslím, že by to nezískalo podporu v rámci soc. dem., i kdybych třeba já to chtěl," řekl Paroubek v pátek ve Sněmovně. Podle něj už není možné počítat ani s velkou koalicí. Umí si představit pouze polopolitickou vládu nebo vládu odborníků.

"Nevím, proč bychom se měli dohadovat s někým jiným," řekl Právu na možnou variantu, aby vládli odborníci, které by vybíraly ODS, ČSSD, KDU-ČSL a zelení.

Koalice se sešla už dopoledne

Zástupci koaličních stran se sešli už dopoledne, dohodli se však na tom, že vše vyjedná odpoledne až Topolánek s prezidentem. Předsednictvo KDU-ČSL sice Topolánkovi rozvázalo ruce k jednání s ČSSD, trojkoaliční smlouvu ale lidovci nevypověděli.

Strana zelených odpoledne oznámila, že své koaliční partnery vyzvala k ukončení koaliční smlouvy. [celá zpráva]

Anketa

Která varianta vlády se vám po krachu trojkoalice líbí nejvíce?
menšinová vláda ODS s podporou ČSSD
3,8 %
menšinová vláda ODS s podporou ČSSD, KDU-ČSL a SZ
1,5 %
velká koalice ODS a ČSSD
9,6 %
žádná, lepší jsou předčasné volby
85,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 17279 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Zelení se rozhodují, zda pohřbí trojkoalici

Ve Sněmovně se v pátek sešli lídři trojkoalice ODS, lidovců a zelených. Předseda ODS Mirek Topolánek své partnery informoval o tom, s čím jde za prezidentem...

Výběr článků

Načítám