Hlavní obsah

Klaus: Teličkovo členství v KSČ vypovídá o jeho charakteru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Klaus se v úterý sešel na Hradě s budoucím českým eurokomisařem Pavlem Teličkou. Setkání bylo formální. Pár hodin poté si ale Klaus nebral servítky. Někdejší členství Teličky v KSČ vypovídá podle Klause o jeho charakterových vlastnostech. "Možná víc než jeho výpověď o světovém názoru," řekl prezident v rozhovoru pro Frekvenci 1.

Článek

Podle Klause nemá nikdo nárok říkat, že do KSČ vstoupit musel, protože každý, kdo vstoupil, musel chtít. "(Telička) udělal v jednu chvíli ve svém životě rozhodnutí, které já jsem nikdy neudělal, a myslím, že bylo možné se rozhodnutím tohoto typu vyhnout," uvedl prezident.

Klaus s Teličkou na své dnešní schůzce hovořili zejména o budoucnosti a principech fungování Evropské unie a jejích finančních perspektivách. Rozhovor byl velmi věcný a vedl se v příjemné atmosféře, řekl po skončení zhruba hodinové schůzky Telička.

Nechtěl spekulovat o tom, zda se stal pro prezidenta čitelnějším. Klaus dnes na Frekvenci 1 řekl, že ano i ne. Uvítal, že Telička je schopný a zběhlý evropský úředník, který se určitě prosadí, nenechá se zaskočit a nebude v komisi mlčící osobou. "Jestli bude hlásat názory, které budou bližší mému srdci, nebo srdci někoho jiného, to já už říci nemohu," uvedl prezident.

Až moc velký pragmatik

Telička podle něj zastává velmi pragmatický postoj. "Kdybych mohl říci jeden hodnotící soud...tak bych řekl možná až moc pragmatický," dodal Klaus.

Telička po schůzce Právu řekl, že běžné otázky své činnosti chce konzultovat s kancléřem, a jednou za čas se pak s hlavou státu sejít osobně. Telička prohlásil, že dosud nemá jasno ohledně sestavy svého týmu, ale bude o tom jednat po návratu do Bruselu a následně by to konzultoval s "některými subjekty v ČR".

"Pokud by má zodpovědnost za zdravotnictví byla i v budoucnu - to jest i po letošním listopadu - pak by nesporně odborník z této oblasti musel v mém kabinetu být," řekl Telička k možnosti zařazení experta ze zdravotnictví do svého týmu.

Dodal, že však v první fázi musí složení svého kabinetu, jenž má tři členy včetně šéfa, obsadit "univerzály". "Jako člen kolegia budu spolurozhodovat o celé škále otázek, od hospodářské soutěže až po dopravu, tak proto ti univerzálové," řekl. V Teličkově týmu může být jeden člen z ČR.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám