Hlavní obsah

Klaus si přijel do Brna pro vyznamenání, lidé se otočili zády

Aktualizováno

Prezidenti Česka a Slovenska Václav Klaus a Ivan Gašparovič se ve středu sešli v brněnské vile Tugendhat, kde si navzájem vyměnili nejvyšší vyznamenání obou států. Klaus vyznamenal Gašparoviče Řádem bílého lva, sám si z Brna odveze Řád bílého dvojkříže I. třídy.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Český prezident Václav Klaus si se slovenským protějškem Ivanem Gašparovičem předali státní vyznamenání.

Článek

Prezident Václav Klaus, který dorazil krátce před 14. hodinou, se po svém příjezdu setkal s brněnským primátorem Romanem Onderkou a jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem. Slovenský prezident přijel přesně ve 14 hodin.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Vyznamenání, která si prezidenti předali. Řád bílého lva první třídy pro hlavy státu (vpravo) a Řád bílého dvojkříže první třídy

Klaus udělil Gašparovičovi vyznamenání "za zvláště vynikající zásluhy ve prospěch České republiky". Slovenský prezident jej zase ocenil za mimořádné zásluhy o všestranný rozvoj vztahů obou zemí. "Vyznamenání je projevem uznání jeho osobních zásluh na pokojném rozdělení Československé federativní republiky," dodal Gašparovič.

Demonstranti parodovali setkání prezidentů, předali si maňáskyVideo: Petr Kozelka, Právo

Na Klause čekalo v Brně několik desítek lidí. Mladí se svolali zejména přes sociální sítě na akci, při které se chtěli otočit k odcházejícímu prezidentovi zády. Při Klausově příjezdu pak zejména ze skupinky starších přihlížejících zazněl krátký potlesk, jeho odpůrci se k němu za pískotu otočili zády. Ještě před tím si dva mladíci s klaunskými nosy vzájemně vyměnili „vyznamenání“ v podobě plyšové hračky.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Dva mladíci s klaunovskými nosy si vyměnili dary v podobě maňásků.

Oba prezidenti přitom ještě nedávno při návštěvě Klause na Slovensku popřeli, že by se chystali navzájem si předat vyznamenání. Nechtěli prý novinářům dát možnost, aby tento akt zesměšnili.

Že se oba státníci schází právě ve vile Tugendhat, nepostrádá symboliku: právě tam se totiž před dvaceti lety dělilo Československo. 26. srpna 1992 právě Václav Klaus, tehdy premiér ČR, se svým slovenským protějškem Vladimírem Mečiarem podepsali dohodu o rozdělení federace, o rok později se zde jednalo o rozdělení národního majetku.

Reklama

Výběr článků

Načítám