Hlavní obsah

Klaus se u soudu brání verdiktu o justičním čekateli

– PRAHA
Právo, Novinky, dan, rav, trj

Prezident Václav Klaus podal u Nejvyššího správního soudu kasační stížnost proti rozsudku Městského soudu v Praze z poloviny června. Podle soudu by měl prezident do šesti měsíců jmenovat justičního čekatele Petra Langera soudcem, v opačném případě má řádně zdůvodnit své rozhodnutí. Klaus nyní chce, aby byl verdikt zrušen, protože rozsudek Městského soudu v Praze považuje za nesprávný.

Článek

"Podle Ústavy jmenování soudců prezidentem republiky nemohou přezkoumávat orgány soudní moci. Ke jmenování nedochází na žádost dotyčného, na jmenování není žádný nárok, a jmenovacímu aktu nepředchází žádné řízení," argumentuje ve stížnosti prezident.

Prezident si již před dvěma lety vysloužil kritiku, když Langera a několik dalších čekatelů odmítl jmenovat soudci. Bylo jim totiž méně než třicet a podle Klause jsou soudní čekatelé na tak zodpovědnou funkci příliš mladí. [celá zpráva]

Sedm z dvaatřiceti čekatelů se posléze obrátilo na Ústavní soud, kde ovšem se stížností proti prezidentovu postupu neuspěli. Museli se nejprve obrátit na správní soud, ve sporu poté pokračoval jen Langer a Jaroslava Krejčíková.

Zákon stanovil soudcům věkovou hranici 30 let v roce 2003. Nevztahoval se však na ty, kteří o jmenování požádali dříve. Mezi ně patřil právě Langer.

Politici dávají Klausovi za pravdu

A co na to žalující čekatel? "Je právo každého účastníka řízení podat si kasační stížnost. Je to pochopitelné, když s rozsudkem městského soudu nesouhlasí. Já mohu jen říci, že podle mého názoru městský soud věc posoudil správně v souladu s právním názorem NS," reagoval Langer.

Právník a poslanec ČSSD Stanislav Křeček Právu řekl, že mu tahanice připomíná spory kolem odvolání předsedkyně NS Ivy Brožové.

"A domnívám se, že je-li to ve výlučné pravomoci prezidenta, nemůže to být přezkoumáváno," uvedl Křeček k možnosti, že by soudy prezidentovi nařizovaly jmenovat soudce.

Ministryně obrany, občanským povoláním právnička, Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) také souhlasí s Klausovu argumentací. "Prezident není podle mého mínění tímto rozhodnutím vázán, neboť se jedná o jeho pravomoc. Na jmenování soudcem není právní nárok," sdělila Právu.

Verdikt platí

Kasační stížnost je mimořádným opravným prostředkem, který nemá odkladný účinek. Znamená to, že nemá vliv na již nabytou právní moc rozsudku městského soudu, proti kterému ji Klaus podal.

"Kasační stížnost jsem zatím neviděl a nemohu se k ní tedy vyjádřit. Pokud bude podána, tak se k ní musí vyjádřit i druhá strana (Langer) a poté věc předložíme Nejvyššímu správnímu soudu," uvedl místopředseda městského správního soudu Jan Ryba.

Doplnil, že rozsudek, který soud v červnu vydal, byl vázán na rozhodnutí NSS. "Obecně mohu říci, že každý soud je vázán názorem nadřízeného soudu, tedy i ten náš. My jsme tedy svůj právní názor vyslovili a nyní musíme počkat s verdiktem na NSS," dodal Ryba.

Klaus minulé týden jmenoval nové soudce, mezi nimi i tři čekatele, kteří se proti dřívějšímu nejmenování bouřili.

Reklama

Související témata:

Související články

Kauza Klausem odmítnutých čekatelů u ÚS

Ústavní soud (ÚS) v pátek obdržel stížnost sedmi z 32 justičních čekatelů na to, že je prezident Václav Klaus odmítl letos v březnu pro nízký věk jmenovat...

Výběr článků

Načítám