Hlavní obsah

Klaus se stal čestným žákem ZŠ Sadská

SADSKÁ

Nezapomenutelnou vzpomínku na svůj první školní den bude mít 44 žáků prvních tříd Základní školy v Sadské a 18 prvňáků ze Základní školy T.G.Masaryka v Lysé nad Labem. Ve škole je přivítal prezident Václav Klaus, kterému při té příležitosti v Sadské udělili titul čestného žáka. V Sadské jsem nikdy nebyl a zvali mě již několikrát, vysvětlil Klaus svůj letošní výběr školy.

Článek

"Je obtížné si každý rok vybrat, těch pozvánek chodí tolik. Do Sadské mě zvali již několikrát, letos dokonce mezi prvními. Navíc mi to umožní navštívit ještě školu v Lysé nad Labem, která je nedaleko," postěžoval si Klaus na nelehký výběr školy. Jeho manželka Livia se v pondělí setkala s nejmenšími žáky základní školy v Dolních Břežanech.

Klaus si v projevech u obou škol neodpustil drobnou kritiku školské reformy. "Bylo by nerozumné učit děti komunikovat, a ty by přitom neuměly malou násobilku. Kalkulačka vám ukáže výsledek, ale důležité je vědět jak se k němu dobrat," řekl Klaus, kterému se nelíbí také některé nové názvy předmětů.

V rámci reformy mohou být například čeština a cizí jazyk vyučovány společně pod názvem Jazyk a jazyková komunikace. Fyziku, chemii, přírodopis a zeměpis budou moci školy spojit do předmětu Člověk a příroda, hudební a výtvarnou výchovu zase do předmětu Umění a kultura. "Věřím, že učitelé si s tím rozumně poradí," dodal prezident.

Prvňáčci v Sadské byli od prezidenta dekorováni

Klaus v Sadské každého prvňáka dekoroval, což podle svých slov dělal vůbec poprvé. Sám poté obdržel titul čestného žáka Základní školy v Sadské. "Nemůžeme bohužel udělit čestný doktorát, tak jsme se rozhodli pro tento titul," řekla ředitelka školy Blanka Žánová. Klaus také obtiskl svou ruku do dlaždice, která bude nyní viset na jedné za školních stěn.

V Lysé nad Labem prezident žákům podepsal pamětní listy a zajímal se o to, jak se těšili do školy. Ruku zvedlo všech 18 dětí první třídy, což prezidenta překvapilo. "Když jsem včera dělal průzkum mezi svými vnoučaty, dopadlo to podle moderní terminologie 50 na 50," uvedl s úsměvem Klaus, který si na žáky pátého ročníku připravil početní hádanku. Ptal se, kolik ran je potřeba na odehrání golfového hřiště, když na jednu jamku jsou potřeba čtyři údery. Správnou odpovědí 72 ran nakonec prezidenta překvapil žák čtvrté třídy. Úspěšnému počtáři pak překvapený prezident potřásl pravicí.

Reklama

Výběr článků

Načítám