Hlavní obsah

Klaus se sešel s Komorowským na vrcholu Sněžky

• Aktualizováno
Právo, Vladislav Prouza

Vrchol Sněžky vstoupil úterkem do dějin mezinárodní politiky historicky první schůzkou dvojice hlav států. Schůzku napůl turistickou napůl politickou zde vůbec poprvé na tradiční Svatovavřinecké pouti podnikli Václav Klaus a nový polský prezident Bronislaw Komorowski.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Český prezident Václav Klaus a jeho polský protějšek Bronisław Komorowski na Sněžce

Článek

Komorowski reprezentující  proevropsky laděnou Občanskou platformu premiéra Donalda Tuska, vystřídal v čele Polska konzervativce Lecha Kaczyńskeho, který zahynul při pádu prezidentského speciálu u západoruského Smolenska.

„S předchůdcem současného polského prezidenta jsem měl velmi dobré vztahy a doufám, že tak bude i nadále,“ řekl Právu Klaus. Snahu o dobré česko-polské vztahy posléze deklarovaly hlavy obou států. „Jde o naši vůbec první schůzku jako prezidentů. Nejde o nic prvoplánového. Místo a datum vzešly z šuškandy mezi diplomaty. Snad proto, že jsme oba turisté,“ poznamenal 69letý Klaus, který narozdíl od polského o jedenáct let mladšího protějšku na 1602 metry vysokou střechu Čech vystoupil tradičně pěšky z Pece.

Komorowski se svezl lanovkou

Komorowski vyrážející z Karpacze využil lanovku na polské straně Krkonoš a zbylé možná dva kilometry na vrchol zdolal po pohodlné silnici. Na Klause na křižovatce cest z Polska a Česka u boudy Slezský Dům vzdor původnímu scénáři v nenadálé mlze nepočkal. „Kde je ten prezident?,“ sháněl se marně Klaus, který zdolal 8,5kilometrovou trasu s převýšením 750 metrů  stejně jako loni za necelé tři hodiny.

„Nevidím oproti loňsku žádný rozdíl. Naopak se mi zdá, že jdeme trochu volněji,“ konstatoval Klaus v polovině strmé cesty. „Jsem potěšen, že jsme se mohli poprvé sejít na nejvyšší hoře nádherných Krkonoš, odkud jsou mnohé věci vidět s nadhledem,“ vítal Klause na vrcholu Komorowski obklíčený davem poutníků, kteří obklopili oba prezidenty během polední mše celebrované pražským arcibiskupem Dominikem Dukou a  biskupem z polské Legnice Stefanem Cichy.

„Dnešek považuji za významný, že se konečně podařilo dostat na Sněžku oba prezidenty sousedních států. Připomnělo mně to odkaz polské Solidarity,“ podotkl Duka.

Tradice Svatovavřinecké pouti začala na Sněžce roku 1686. Účastníci novodobé pouti, kterou naplno v roce 1996 rozjela podnikatelka z Pece pod Sněžkou Jaroslava Skrbková, odjakživa požadovali udělat z vrcholu Sněžky mezinárodní teritorium, čehož se dočkali vstupem obou sousedních států do Schengenského prostoru.

Svatovařinecká tradice

Pouť na Sněžku připomíná svatého Vavřince, který je patronem kuchařů, cukrářů, pivovarníků či hostinských, ale i nejvyšších českých hor.

Jméno svatého Vavřince také nese kaple, která stojí na vrcholu Sněžky. Pouti se proto každoročně účastní členové polské i české horské služby.

Svatý Vavřinec se narodil ve 3. století ve Španělsku a byl upečen k smrti na železném roštu nad rozžhaveným uhlí proto, že po popravě papeže Sixta II. na příkaz císaře Valeriána rozdělil církevní poklady mezi prostý lid. Podle pověsti během své popravy doporučil katům, aby jej otočili, jelikož jednu stranu těla už měl opečenou a druhou ještě ne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám