Hlavní obsah

Klaus se omluvy od Zaorálka nedočkal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek v úterý odpověděl prezidentovi Václavu Klausovi na jeho otevřený dopis z minulého týdne. Klaus se ohradil proti tomu, že se Zaorálek postavil na stranu europoslanců kritizujících prezidenta za jeho postoje a argumenty ohledně evropské ústavy. Omluvy se však Klaus od Zaorálka nedočkal.

Článek

Klaus v pátek zaslal otevřený dopis předsedovi Sněmovny Luboru Zaorálkovi (ČSSD), jenž se údajně ztotožnil "s bezprecedentními urážlivými výroky" představitelů EP a veřejně "schvaluje urážky prezidenta vlastní země". [celá zpráva]

"Nezlobte se, pane prezidente, ale krajina, kterou popisujete, není země, ve které já žiji," reagoval na Klausův dopis v úterý Zaorálek. "Ujišťuji Vás, že kdyby opravdu došlo k pokusu omezovat Vaši svobodu (což je pro mě v současnosti trochu absurdní představa), rozhodně bych se Vás zastal," napsal prezidentovi také v otevřeném dopise.

Celý dopis L. Zaorálka
Václavu Klausovi najdete zde

"Napsal jste někde, že se bojíte o Evropu. Tak to já bych se bál o důstojné postavení České republiky v Evropě. Dánský premiér nedávno řekl, že jejich země si nemůže dovolit ten luxus, aby každý jejich politik říkal v zahraničí něco jiného. U nás je to tak, že Váš názor na ústavní smlouvu je v permanentním rozporu s názorem vlády naší republiky. A v téhle situaci vyžadujete, aby se za Vás všichni postavili a zastali se Vás. Říkáte, že nejde o argumenty, že jde o národní čest," dodal Zaorálek.

Podle prezidenta, který je manželkou na oficiální návštěvě Zlínského kraje, bude debata možná jen těžko. "Podle formulací, které pan Zaorálek použil, nemůže myslet vážně, že by s ním nějaký dialog byl možný," řekl ČTK Klaus ve Zlíně. Podotkl ale, že zatím dopis nečetl.

Reklama

Výběr článků

Načítám